Reportage.

2020-12-26 10:44
 • Washington D.C. den 12 december: tusentals Trump-fanatiker vägrar acceptera valförlusten. De våldsamma Proud Boys utmärker sig i gult. Foto: Luis M. Alvarez
  Washington D.C. den 12 december: tusentals Trump-fanatiker vägrar acceptera valförlusten. De våldsamma Proud Boys utmärker sig i gult.
 • Matthew Feldman.
  Matthew Feldman.
 • Beväpnade Boogaloo Bois i hawaii-skjortor demonstrerar för rätten att bära vapen. Foto: Anthony Crider
  Beväpnade Boogaloo Bois i hawaii-skjortor demonstrerar för rätten att bära vapen.
 • Ok är inte ok: att bilda en cirkel genom att hålla ihop tumme och pekfinger, tecknet för ”okej”, har blivit en nyfascistisk gest. Här en av Proud Boys i Salem, Oregon. Foto: Brian Hayes
  Ok är inte ok: att bilda en cirkel genom att hålla ihop tumme och pekfinger, tecknet för ”okej”, har blivit en nyfascistisk gest. Här en av Proud Boys i Salem, Oregon.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Hawaiiskjortor och hat – det våldsamma arvet från åren med Trump

En ny president är redo att sväras in i USA. Världen längtar efter slutet på Donald Trump-eran. Men kvar blir ett våldsamt arv, det hatfyllda frö som planterades under hans presidentskap: en snabbt spirande extremhöger.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den amerikanska extremhögern var margi­naliserad. Journalister och tv-team från USA flög över Atlanten för att förfasas över utvecklingen i Europa; ungerska nyfascister som misshandlar romer, tyska nynazister som infiltrerar polis och militär, våra egna före detta skinnskallar i SD som blivit ett alternativ för medelsvensson. Rapporterna väckte starka känslor i USA, där många lever med egna eller ärvda minnen av Förintelsen. Men hatet fanns kvar även på amerikansk mark. Och när Trump installerades vid makten i januari 2017 väcktes dess mest extrema former till liv.

Memes, hawaiiskjortor – och raskrig

Skinheads och andra nynazister, länge förpassade till små­orter och nedgångna industristäder, är tillbaka i urbana mångmiljonstäder som New York. I Portland, som beskrivs som USA:s hipsterhuvudstad, är nyfascisterna Proud Boys särskilt starka. Sedan presidentvalet i november 2020 anordnar ultranationalistiska grupper demonstrationer över hela landet minst en gång i veckan. Våldsamma konfrontationer mellan antifascister och högerextremister blir rutin.

Och trots att rasistisk propaganda utmålar muslimer som landets främsta terrorhot, är det vit makt-grupper som ligger bakom majoriteten av de terror- och extremistdåd som utförts i USA under 2020. Det konstaterar en ny rapport från den säkerhetspolitiska tankesmedjan Center for strategic and international studies (CSIS). En av dessa grupper är Boogaloo. Det är både namnet på en energisk dans, med rötterna i 60-talets r’n’b, och benämningen på en ny milisrörelse med blod på sina händer. Boogaloo-rörelsen, som kännetecknas av att medlemmarna ofta bär färgglada hawaii-skjortor, har väckt stor uppmärksamhet senaste året.

Hos amerikanska expertinstanser är läget pressat. Intervjuerna avlöser varandra. Vi journalister får ställa oss i kö. En pressekreterare på en instans som ETC pratar med kommenterar att så här var det tidigare bara vid enskilda incidenter, när gärningspersonen visade sig vara vit makt-anhängare. Nu är det hårda trycket vardag.

Men pandemin, då? Borde inte den ha satt stopp för många av extremhögerns aktiviteter? ”Pandemin är påhittad”, svarar pressekreteraren sarkastiskt.

Just konspirationsteorier är kännetecknande för den nya vågen av högerextremism, inte minst Boogaloo-rörelsen. Man behöver inte klicka särskilt djupt in på plattformar som Parler för att hamna hos rymdödlor, dödsvaccin och hjärntvättsprogram. Men man finner också tankegods som utgår från en begriplig grund. Den populära Boogaloo-sloganen ”Stop the duopoly” syftar på den totala dominansen av Demokraterna och Republikanerna i USA:s politik. ”Stop the duopoly” var också vad en av de två gärningsmännen vid sommarens Boogaloo-dåd i Kalifornien skrev med sitt eget blod på en bilhuv, innan han greps. Vid de attackerna dödades två statligt anställda säkerhetstjänstemän, varav en polis, och tre skadades.

Startade som skämt

Många känner säkert till den tecknade grod-symbolen Pepe the frog, populär hos nyfascister och högerpopulister. Faktum är att Boogaloo startade som ett meme, alltså ett internetskämt med bild plus tillhörande vitsig text. Under årets Black Lives Matter-protester har hotfulla Boogaloo Bois varit ett stående inslag, många iklädda hawaiiskjortor. Det är en ordlek med big luau (stor hawaiiansk fest) och boogaloo. Samma ordlek ligger bakom Boogaloo-symbolen hämtad från ett kallare klimat, igloon. Big igloo blir boogaloo.

De här kodorden gör att rörelsen kan komma igenom nätfilter som förbjuder etablerade extremistiska termer som jihad, men knappast ord som igloo eller luau. Och boogaloo, vad menar de då med det? Termen är ursprungligen tagen från en film om breakdance och ett meme, men syftar idag på ett kommande amerikanskt inbördeskrig. Inte något att skratta åt.

Professor Matthew Feldman är chef för Centre for the analysis of the radical right, CARR. Centret är baserat i Storbritannien och bevakar extremhögern världen över. Själv är Feldman amerikan. Hur ser han på det som nu sker i hemlandet? Har extremhögern en chans att nå verklig politisk makt, vilket skett i Europa?

– USA har ett strikt tvåpartisystem med två dominerande jättepartier, så realistiskt sett har extremhögern bara chans att lägga beslag på små, lokala positioner. Deras möjligheter att skapa politisk förändring kan istället ske med två huvudsakliga taktiker: ute på gatorna eller den juridiska vägen, det vill säga att försöka ifrågasätta det legitima resultatet i presidentvalet, säger Matthew Feldman.

Även om det kan ha förekommit lokala missförhållanden eller fusk, understryker Feldman att extremhögerns påstående är någonting helt annat: att hela valet var riggat.

– Men det är viktigt att ha i åtanke att det finns en grupp i samhället som rent ut sagt hatar Demokrater. De behöver inte ha särskilt välutvecklade högerradikala idéer i övrigt. För dem är allt som upprör landets liberaler någonting positivt.

God broke the mold when he made Trump. Just like he did when he created our founding fathers and Lincoln! #TrumpSpeaksTheTruth

– #TheDigitalRevolution/JLaw1986 (@JLaw1986), Parler 14/12

Visst har USA haft en antiliberal, antivänster-falang inom högern tidigare, men det här är någonting annat, mer aggressivt, säger Feldman.

– Många amerikaner hade trots allt tilltro till den politiska processen för bara två månader sedan. Nu ser vi hur Trump-lägrets och extremhögerns kampanjer om ett ”fejkat” val får allt större genomslag. Det här är ett mycket allvarligt problem, även på lång sikt. Ponera att halva det republikanska partiet förlorar sin tilltro till det demokratiska systemet – det är ingenting mindre än ett existentiellt hot mot demokratin.

Yttrandefrihet för de med rätt åsikter

Appen Parler har blivit extremhögerns Twitter eller Face­book. Man kan skapa innehåll själv och prenumerera på både kända och okända profiler och deras flöden, den absoluta majoriteten med högervridning. Nynazistiskt och antisemitiskt innehåll publiceras öppet. ETC går med under ett patriotiskt användarnamn och lägger i profilen till symboler i form av två korsade svärd, en svensk flagga och ett mörkblått hjärta. Det tar inte många minuter innan flödet är översköljt av dramatiska bilder på riddare som reser sig mot monster. Ofta försedda med den blivande demokratiske presidenten Joe Bidens huvud

Beijing Biden is a FRAUD!!

– LPrice (@Lsprice), Parler 18/12

Förkortningar och slogans finns i nästan alla inlägg. #MAGA, #Trumpsupporter, #Stopthesteal. Många känner vi i Sverige till. MAGA är Trumps ledord och står för Make America great again. Andra kräver sin research. #ancap står för anarkokapitalist, #atf syftar på avskydda Bureau of alcohol, tobacco, firearms and explosives, en rättsvårdande federal myndighet som bland annat kontrollerar olaglig vapenanvändning. ”Uhuru!” skriker den våldsamma gruppen Proud Boys på sina marscher. ”UHURU”, ekar deras supporters, på gatorna och på Parler. Vad betyder det? Jo, frihet – på swahili.

Matthew Feldman sitter i Global internet forum on countering extremism, GIFCT, en oberoende instans som samlar it-industrin, politiska ledare, civilsamhället och forskningsvärlden för att bekämpa radikalisering och terrorism online. Där har man full koll på Parler:

– De här plattformarna marknadsför sig som yttrande­frihetens förkämpar, men det är inte särskilt mycket islamistisk yttrandefrihet som uttrycks där. Utan det är en specifik typ av yttrandefrihet som tillåts.

Parler har en handfull moderatorer, säger Matthew Feldman, men långt ifrån ett tillräckligt antal.

– Plattformen är som en enorm högtalare för konspirationsteorier. Även de mest högervridna nyhetsnätverken håller sig borta från att sända inslag av typen ”hon kidnappades av utomjordingar”. Det fanns en debatt för några år sedan där sansade människor var kritiska till mainstreammedias grindvakter i form av modererade kommentarsfält och dylikt. Idag kan man säga att det var ett typiskt fall av ”var försiktig med vad du önskar dig”.

De kallas ensamvargar

Feldman är specialiserad på ensamagerande terrorister och extremister, så kallade lone wolves, ensamvargar. Kan Parler inspirera enskilda till att begå högerextrema dåd?

– Utan tvekan. Det är på sådana plattformar som dagens radikalisering sker. Jag har vittnat i runt tio lone wolf-rättegångar och vartenda fall har involverat tonåringar med en radikaliseringsprocess som skedde online.

Det är intressant att de är så unga?

– Ja, och oroväckande. För lite mer än ett decennium sedan var extremisterna, om jag får teckna en stereotypisk bild, vita arbetarklassmän i 40-årsåldern, ofta med alkoholproblematik. Idag är de tonåringar med god utbildning, från medelklasshem med närvarande föräldrar, som har radikaliserats online.

Lika illa, fortsätter Feldman, är graden av deras radikalisering:

– Inte så att nynazisterna för 15 år sedan, och tidigare än så, inte vara extrema, tvärtom. De befann sig ofta på nivå åtta på en tiogradig skala. Men idag har den nivån skjutits upp till tio av tio.

Hur ser det ut i gatukampen?

– Online-aktivister tenderar att vara digital natives, helt uppväxta på internet, alltså i 20-årsåldern och yngre. På gatorna finns också en annan typ av aktivister: de som inser att risken för fysiska konfrontationer är stor och uppskattar sammandrabbningar. De är ofta äldre, mer erfarna på den fronten.

Oh how I wish all the men were like the Proud boys!!!

– bride03 (@hungrygirl), Parler 14/12

Feldman menar att det är hopplöst att försöka skapa en metod, som att välja ut nyckelord och markera dem med varningsflagg, för att räkna ut vem av alla tiotusentals använd­are på Parler som utgör ett potentiellt lone wolf-hot.

– För att lösa problemet med högerextremism är det
de vanliga, välkända lösningarna som gäller, som att öka kunskaperna i källkritik. Mer specifikt behöver Biden-
administrationen investera kraftigt i kontraextremism och avradikalisering. Sådana initiativ ligger alltid hos icke-
statliga organisationer och ideella grupper. Det är långt ifrån tillräckligt.

Matthew Feldman var en av undertecknarna av ett öppet brev, publicerat i tidningen Independent den 31 oktober, som samlade ledande extremismforskare. Tillsammans varnade de för det omfattande högerextrema våld som de trodde skulle följa på presidentvalet. Trots att Trump förlorade skedde inte det.

Varför?

– Kanske överreagerade vi. Som du säger har vi ännu inte sett en systematisk högerextrem våldskampanj.

Är det möjligt att det juridiska slag som nu pågår kommer först?

– Ja. Och det är ett väletablerat faktum inom forskningen att våldsuppmanande retorik från toppen, får genomslag. Vi har redan sett hur Trumps påståenden om att han är valets rättmätige vinnare lett till att folk gått ut och attackerat valarbetare.

Från ord till handling

Kurt Braddock är forskare vid American university i Washington D.C. och specialiserad på retorik hos extremist­grupper. Förra året gav han ut boken ”Weaponized words”. Vilket hot anser han att dessa grupper utgör för den amerikanska demokratin under kommande år?

– Ett signifikant sådant. Det huvudsakliga hotet är deras potential att inspirera till, eller själva utföra, våldsdåd mot dem de betraktar som fiender. Med det sagt, det faktum att de har börjat dyka upp i samlad trupp vid politiska manifestationer, ibland beväpnade med kraftfulla skjutvapen, kan ha en avskräckande effekt på det politiska deltagandet hos extremhögerns motståndare.

Tyvärr, fortsätter Braddock, har USA under senare år sett framstående personer som president Trump säga saker som inte bara har stärkt grupper som Proud Boys, utan också normaliserat deras idéer och aktiviteter:

– Till exempel när Trump vägrade att fördöma Proud Boys i den första valdebatten med Joe Biden. Istället bad han dem att vara redo, ”stand back and stand by”. Det var den största framgång de kunde ha önskat sig. I princip meddelade Trump miljoner tittare att gruppen ska vara beredd på hans order, ifall han skulle utdela dem. Jag kan faktiskt inte tänka mig ett mer effektivt sätt att normalisera extremistiska idéer och handlingar än att presidenten av USA:s förenta stater säger en sådan sak.

Trump och andra högerpolitiker har inte kunnat presentera några trovärdiga bevis på valfusk, påpekar Kurt Braddock. Men upprepningen av påståendena får fler och fler vanliga amerikaner att tro att det måste finnas någon grund för dem:

– Den fortsatta desinformationen från Trump-lägret gör att mainstreamhögern nu skjuts allt närmare den extrema högern. Så normaliserandet av extrema idéer har redan påbörjats. Nu handlar det om att försöka sätta stopp innan det går för långt.

We need to hang all of Washington.

– Margiefordduss (@MargieMom), Parler 17/12

”Extremhögern redo utnyttja misstron”

Tidningen Arbetaren kunde nyligen (4/12) koppla en medlem i den amerikanska vit makt-gruppen The Base till en eko­fascistisk mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg i våras. The Base grundades 2018 och propagerar för våldsdåd mot det egna landet. Deras aktivister uppges ligga i träning för ett raskrig, med målet att etablera helvita områden i USA. Enligt tidningen Vice som gjort en djuplodande granskning av gruppen ska den nu vara splittrad, eller åtminstone sargad, efter flera polisrazzior.

Problemet är att uppsplittringar paradoxalt nog kan vara värre för de rättsvårdande myndigheterna, menar experter. Aktivisterna – många med terrorpotential – sprids ut på olika håll i ett land nästan lika stort som Europa. Nya grupper bildas, vissa i det fördolda, och det blir allt svårare för FBI och specialenheter mot terrorism att hålla reda på dem. Och med de här gruppernas stora våldspotential kan det vara förödande att förlora vissa medlemmar, eller hela falanger, ur sikte.

De som bevakar USA:s extremhöger tycks också eniga i att rörelsen oavsett inre förflyttningar utgör ett långsiktigt hot mot demokratin.

– Tyvärr är vit makt-rörelsen djupt inbäddad i den amerikanska politiska historien och i vår kultur, och den kommer definitivt inte att försvinna inom den närmaste framtiden.

Det säger Cassie Miller, senioranalytiker på Southern poverty law center, SPLC, och deras Intelligence project, som bland annat driver bloggen Hatewatch.

Ett stort segment av den amerikanska befolkningen är frustrerad över Trumps valförlust och många vägrar att acceptera den, säger Miller:

– Extremhögern står nu beredd att använda deras känslor av besvikelse och desillusion för att driva in dem i fållan.

Att en president utan kopplingar till radikalhögern nu tar över från Trump innebär inte att dessa gruppers aktiviteter kommer mattas av, varnar hon:

– Historien har istället visat att rörelsen mot den verkställande makten i USA, the antigovernment movement, tenderar att växa under Demokraternas styre. Så en ny administration kommer inte att förändra den politiska terrängen över en natt. Vi måste vara beredda att fortsätta arbetet med att hålla tillbaka den yttersta högern.

Den 17 januari 2021, tre dagar innan Joe Biden svärs in, planerar högerextrema och andra antidemokratiska grupper att hålla vad de kallar ”den största beväpnade protesten någonsin på amerikansk mark”. Protesten kommer att äga rum i Washington D.C. och i varje delstatshuvudstad. Det återstår att se om den våldsvåg som uteblev i samband med valet kommer att explodera då, när allt hopp om en andra mandatperiod med president Trump slutligen går om intet.

Lisa Bjurwald är journalist och författare som har bevakat extremhögern i 15 år. I mars ger hon ut sin sjunde bok, en granskning av sexövergrepp inom svensk polis.

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Högerextrema våldsdåd i USA 2015–2020

Ett urval uppmärksammade fall:

• 17 juni 2015, Charleston: Dylann Roof skjuter ihjäl nio svarta amerikaner i en kyrka.

• 20 mars 2017, New York: 66-årige Timothy Caughman huggs ihjäl med ett svärd.

• 12 augusti 2017, Charlottesville: En aktivist tillhörande nazistgruppen Vanguard kör rakt in i demonstranter. Den unga antirasisten Heather Heyer dör, många skadas.

• 27 oktober 2018, Pittsburgh: masskjutning i en syna­goga under gudstjänst. Elva människor dödas, sex skadas.

• 3 augusti 2019, El Paso: I Texas inspireras Patrick Crusius av moskéskjutningen i Nya Zeeland och skjuter ihjäl 23 personer. 23 skadas. Crusius tror på konspirationsteorin om ”det stora folkutbytet”, där vita i väst blir utbytta mot icke-vita, främst muslimer.

• 29 maj–6 juni 2020, Kalifornien: The Boogaloo killings. Två män knutna till Boogaloo dödar två brottsbekämpande tjänstemän.

(Källor: Amerikanska nyhetsmedier, Wikipedia, amerikanska inrikes­departementet)

Skinnskallar, Proud Boys och patrioter

Aktiva grupper just nu:

• American Freedom Party. Grundades 2009–2010. Vit makt-parti. Leds av inflytelserika ideologer som antisemiten Kevin MacDonald, tidigare psykologiprofessor, och sticker därmed ut från liknande grupper.

• Ásatrú Folk Assembly. Grundades 1994. Tillhör neo-völkisch-rörelsen med historiskt, hedniskt och nationalistiskt intresse.

• The Base. Grundades 2018. Våldsbejakande med klassiskt nynazistiska åsikter.

• Boogaloo. Milisrörelse. Startade online, nu fysiskt aktiv. Mindre ideologiskt drivna än många grupperingar. Vissa aktivister endast intresserade av sammandrabbningar.

• Oath Keepers. Grundad 2009, mycket aktiva 2020. Antistatlig milisgrupp styrd av konspirationsteorier. Aktiva i fysiskt försvar av Trump-anhängare. Ser sig som ”den sista försvarslinjen mot tyranniet.”

• Proud Boys. Grundades 2016 av mediehusets Vice:s grundare Gavin McInnes. Endast för män. Nyfascistisk, våldsbejakande, drivs av starkt vänsterhat. Blev världskända när Trump i september 2020 beordrade dem att ”stå beredda”.

• Three Percenters. Grundades 2008, mycket aktiva 2019-2020. Extrem milisrörelse som drivs av hat mot stat och regering.

(Källor: SPLC, ADL center on extremism, amerikanska nyhetsmedier)