Utrikes.

2016-01-18 15:35
Natten till idag hölls den sista debatten innan provvalen i Iowa  Stephen B. Morton / AP
Natten till idag hölls den sista debatten innan provvalen i Iowa

Hårdare ton mellan Clinton och Sanders i helgens debatt

Om ett par veckor hålls de första provvalen i Iowa, och natten till måndagen ägde den sista debatten mellan de demokratiska kandidaterna rum. Det blev något hetsigare än vad som hittills varit fallet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Natten mot måndagen hölls den sista debatten mellan de demokratiska presidentkandidaterna, innan de första provvalen i delstaten Iowa om ett par veckor. Och tonen var stundvis mer hätsk än vad som hittills varit fallet mellan Bernie Sanders och Hillary Clinton.

Redan inledningsvis hamnade de båda i bråk om vapenlagarna, där Hillary Clinton anklagade sin konkurrent för att gå vapenlobbyns ärenden. Bland annat tog hon upp att Bernie Sanders flera gånger röstat för olika lättnader vad gäller vapenbärande.

– Låt oss inte glömma vad det här handlar om, 90 personer om dagen dör på grund av vapen i vårt land, sade Hillary Clinton enligt The Washington Posts transkribering av debatten.

Bernie Sanders försvarade sig dock med att han även röstat för olika typer av restriktioner, exempelvis striktare bakgrundskontroll av de som köper vapen så dessa inte hamnar i händerna på fel männiksor.

– Och det inkluderar människor med kriminell bakgrund, och folk som är mentalt instabila, sade han.

Sjukvården hett debattämne

Ett annat hett debattämne var sjukvården, där Bernie Sanders förespråkar en helt fri sådan och tidigare har talat sig varm kring den skandinaviska modellen. Enligt Hillary Clinton skulle detta dock innebära att man behöver riva upp Obamacare.

– Vi har äntligen en väg till universell sjukvård. Vi har lyckats med så mycket redan. Jag vill inte se republikanerna upphäva allt det, och jag vill inte se oss börja om igen med ännu en bråkig debatt.

Men Bernie Sanders avvisade kritiken.

– Vi spenderar mycket mer per person i sjukvården än i befolkningen något annat land. Mitt förslag är att erbjuda sjukvård till alla människor och sänka kostnaden för sjukvård för en medelklassfamilj med 5 000 dollar.

Delar av debatten kan ses i klippet nedan: