Utrikes.

2020-02-05 16:00
Aktivisten Bart Staszewski har fotat hbtq-personer i byar och städer som kallar sig hbtq-fria. Den gula skylten är skapad av honom. Bild: Bart Staszewski
Aktivisten Bart Staszewski har fotat hbtq-personer i byar och städer som kallar sig hbtq-fria. Den gula skylten är skapad av honom.
Puffetikett
Dagens ETC

Hård kritik från EU mot hbtq-fria zoner i Polen

Ett 80-tal städer i Polen har förklarat sig som ”frizoner” från homosexuella, lesbiska, bi-, transsexuella och intersexuella.

De deklarerade ”frizonerna” är en fortsättning på Polens tidigare inslagna antilinje mot hbtq-grupper, en linje utstakad av det styrande partiet Lag och Rättvisa.

EU-kommissionären Helena Dalli kritiserar de polska städerna. Hon menar också att faran finns att det eskalerar, att nästa fas blir att människor attackeras, skriver nättidningen EUobserver.

Helena Dalli framhöll i sitt tal i parlamentet veckan, att kommissionen de närmaste fem åren kommer att prioritera arbetet med hbtq-rörelses rättigheter.

”Regnbågsfärgad pest”

De flesta polska kommuner som deklarerat sig som hbtq-fria zoner ligger i den sydöstra delen av landet. Några städer har förbjudit demonstrationsmarscher och förra året införde staden Lublin ett pris som är tänkt att delas ut till tjänstemän som som arbetade mot ”hbtq-ideologin”.

Krakows ärkebiskop har i ett uttalande uttryckt att hbtq-rörelsen är en ”regnbågsfärgad pest”.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Homohat ökar

• Även i till exempel Storbritannien har hatbrotten, både homofobiska och rasistiska, snabbt gått upp. Frivilligorganisationen ILGA-EUROPE noterade att i och med brexit, ökade brotten med 41 procent.

• De rapporterar även ett ökat hat mot homosexuella i Albanien, Vitryssland, Finland, Ungern, Grekland, Andorra, Bulgarien, Cypern, Portugal och Spanien.