Utrikes.

2016-02-29 11:13
Helt obekymrat retweetade Donald Trump Mussolini-citatet ovan.
Helt obekymrat retweetade Donald Trump Mussolini-citatet ovan.

Här tar Donald Trump äran för Mussolinis citat

I går tog Donald Trump, som leder i det republikanska presidentkandidatsracet i USA, äran för ett citat som egentligen kommer från den italienska fascistledaren Benito Mussolini. Samma dag påstod han sig vara osäker på om han verkligen borde ta avstånd från Ku Klux Klan.

Donald Trump älskar Twitter. Det är här han retweetar sina fans, attackerar sina motståndare, gör reklam för sina egna tal samt ger uttryck för sin sexism och sin klimatskepsis:

Twitterkontot ilduce2016 har dragit nytta av detta. Sedan december 2015 har kontot, flera gånger om dagen, twittrat ut citat från Benito Mussolini (även känd som Il duce) till Donald Trump, som tillskrivs citaten. Igår bestämde sig Trump för att retweeta ett av citaten – ”Det är bättre att leva en dag som ett lejon än 100 år som ett får”. 

Bakom kontot, som illustreras av en bild på Mussolini med Trumps hår, ligger en Ashley Feinberg, medarbetare på den amerikanska nyhetssajten Gawker, som i december byggde en bot med det specifika syftet att twittra Mussolinicitat till Trump och trots en oro att kontot, med namnet och profilbilden, skulle vara ett för uppenbart skämt och ”bara skulle lura en komplett idiot”.

Tar inte avstånd

Skrattet fastnar dock lätt i halsen när Trump inte kan skilja på sig själv och en av 30-talets största fascistledare, speciellt då han senare samma dag i en intervju med CNN vägrade ta avstånd från det stöd han har fått från rasistorganisationen Ku Klux Klan. Anledningen, enligt Trump, är att han ”inte vet tillräckligt” om vit makt-organisationen, som har varit ökänd sedan den grundades på 1860-talet.