Utrikes.

2019-02-12 12:45
  • 52 isbjörnar har invaderat den ryska staden Belushya Guba. Foto: Siberian times
    52 isbjörnar har invaderat den ryska staden Belushya Guba.
  • De strandsatta isbjörnarna letar desperat efter mat i bostadshus och på soptippar.  Youtube
    De strandsatta isbjörnarna letar desperat efter mat i bostadshus och på soptippar.
Puffetikett
Dagens ETC

Här har 50 utsvultna isbjörnar har invaderat staden

En stor flock av strandade isbjörnar har invaderat den ryska staden Belushya Guba. Ett varmare klimat har tinat upp havsisen och hungriga björnar letar nu mat bland soptippar och går in i bostadshus.

– Ett varmare klimat med krympande havsis gör att de måste tillbringa mer tid på land för att hitta föda, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

Björnarna sprider skräck och jagar lokalbefolkningen på ögruppen Novaja Zemlja i ryska Arktis. Föräldrar vågar inte låta sina barn gå till skolan. Det berättar Zhigansha Musin, chef för den lokala administrationen.

– Vi har aldrig tidigare varit med om en sådan massinvasion av isbjörnar, säger han till The Guardian.

Det har utlysts undantagstillstånd i regionen och ryska myndigheter är på väg för stoppa björninvasionen. Problemen började i december och nu har 52 björnar invaderat centrum av staden Belushya Guba, rapporterar lokaltidningen Siberian Times. De boende i området har satt upp stängsel och försökt skrämma bort björnarna med varningsskott men det har inte avskräckt de hungriga djuren.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det är skrämmande. När de går utanför ditt fönster på natten, det är läskigt, säger Anastasia Bondarenko, en före detta boende i Belushya Guba till Siberian Times.

Risken ökar med varmare klimat

Det är stor risk att problemet med hungriga isbjörnar i samhällen kommer att öka i takt med ett varmare klimat.

– Situationen på Novaja Zemlja är extrem. Soporna som lockar till sig isbjörnarna måste bort och en alternativ matplats måste öppnas en bit bort från samhället, säger WWF:s Arktisexpert Tom Arnbom.

 

En vilsen isbjörn letar sig omkring i ett bostadshus.

 

Två isbjörnar utanför en bostad.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Irina Elis MURMANSK, RUSSIA (@muah_irinaelis)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Irina Elis MURMANSK, RUSSIA (@muah_irinaelis)

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Novaja Zemlja

Är en rysk ögrupp i Norra ishavet med knappt 3 000 invånare. Lokalbefolkningen är mestadels militärer med familjer. Öarna användes under sovjettiden (1955-1990) för kärnvapenprov.