USA.

2016-09-29 17:00
Bara 37 procent av Flints vuxna invånare har ett jobb – och på så sätt en giltig sjukförvårds­försäkring. Bild: AP/TT
Bara 37 procent av Flints vuxna invånare har ett jobb – och på så sätt en giltig sjukförvårds­försäkring.

Här blir 35 000 utan vård – om Trump vinner valet

I före detta industristaden Flint i nordöstra USA tittade majoriteten inte på tv-debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Invånarna har inte längre några förhoppningar om att politikerna kan göra något för dem.

Ändå är detta en fråga om liv och död, för om Donald Trump vinner kan 35 000 människor i Flint förlora sin rätt till sjukvård.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Flint, Michigan, är en av de städer i USA som drabbats hårdast av utflyttningen av bilindustrin. För några decennier sedan var 80 000 människor i staden anställda av General Motors. I dag har cirka 8 000 anställning hos biljätten och Flints befolkning har minskat från 200 000 invånare till under 100 000. Av dem lever i dag 42 procent under fattigdomsgränsen.

Linda Hamacher arbetar med Genesee Health Plan och är förfärad över Donald Trumps framgångar.

– Donald Trump har lovar avskaffa Obama Care och gå tillbaka till det gamla systemet som betydde att en rad medborgare saknade rätt till sjukvård. För Flint skulle det betyda att cirka 35 000 människor skulle stå utanför sjukvårdssystemet.

– Tack vare Obama Care och att vår delstat besluta att utöka sjukvårdsförsäkringen Medicare så kunde vi garantera alla dessa människor en fri sjukvård som styrdes av deras behov. Nu hotar Donald Trump att förstöra detta.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Fyra av tio har jobb

Av Flints cirka 98 000 invånarna står enligt den senaste statistiken 49,7 procent utanför arbetskraften. Dessutom är arbetslösheten 13,2 procent. Detta innebär att bara 37 procent av Flints vuxna invånare har ett jobb – och på så sätt en giltig sjukförvårdsförsäkring.

– Vad mer ska de ta ifrån oss? Vi har inga jobb, vi vräks från våra bostäder, på gatan härskar våldet och drogerna, säger Deborah som är medlem i en grannskapsgrupp i det hårt drabbade norra Flint.

Förutom utflyttningen av industrierna har Flint drabbats av en annan katastrof. Staden sattes under ekonomiskt förmyndarskap och en åtgärd var att ändra vattentäkt från Detroits vattensystem till den förorenade Flint-floden för att spara pengar.

Men det visade sig snabbt att flodens vatten lösgjorde bly från de gamla rostiga vattenledningarna som fortfarande användes för att distribuera vattnet till invånarnas hem.

Läs vidare på nästa sida: 250 poliser försvann

Dagens ETC i USA

Gunnar Wesslén kommer i en rad reportage att granska situationen i Detroit och Flint inför det amerikanska valet. Fokus kommer inte att vara vilka som röstar republikanskt eller demokratiskt, utan den majoritet av amerikaner som inte röstar alls.