Utrikes.

2017-03-20 12:00
 • Emmanuel Macron. Bild: Christophe Ena/AP
  Emmanuel Macron.
 • Marine Le Pen. Bild: Michel Euler/AP
  Marine Le Pen.
 • Jean-Luc Mélenchon Bild: Thomas Samson-Pool/AP
  Jean-Luc Mélenchon
 • Benoît Hamon. Bild: Michel Spingler/AP
  Benoît Hamon.
 • François Fillon. Bild: Laurent Cipriani/AP
  François Fillon.

Här är de 5 kandidaterna i franska valet

Detta vill de franska presidentkandidaterna.

Emmanuel Macron

39-årigt politiskt stjärnskott. Yngst och minst erfaren av kandidaterna. Tidigare bankman men headhuntad som rådgivare och sedan ekonomiminister i François Hollandes socialistregering. Förra året avgick han för att bilda den egna rörelsen En marche! Han profilerar sig som ett mittenalternativ till den traditionella högern och vänstern. Förespråkar "företagsvänliga reformer" och säkerhet samtidigt som han står upp för mångkultur och hbtq-personers rättigheter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Marine Le Pen

Leder det högerextrema partiet Nationella fronten som 1972 grundades av hennes far, den flera gånger dömda folkgruppshetsaren Jean-Marie Le Pen. Har själv anmälts men friats för hets mot folkgrupp. Som en del av "avdemoniseringen" av partiet har pappan uteslutits och hon har flera gånger tagit avstånd från antisemitism. Däremot är "islamiseringen av Frankrike" något hon ser som ett hot. Vill stänga gränser, strypa invandringen och hålla folkomröstning om en "Frexit" – ett franskt utträde ur EU. En viss social vänstervridning (enbart för franska medborgare) lockar allt fler vänsterväljare.

Jean-Luc Mélenchon

Populär vänsterpolitiker som lämnade Socialistpartiet 2008. EU-parlamentarikern som leder La France Insoumise (ungefär Det okuvade Frankrike) efter att ha lett flera liknande vänsterrörelser. 

Förespråkar större trygghet för arbetare i stället för företagare, höjd minimilön, ökad suveränitet inom EU och ekologiska reformer. Deltog ej i vänsterns primärval.

François Fillon

Representerar det konservativa högerpartiet Les Républicains och tillhör dess mest socialkonservativa falang. Som katolik stöttas han av hbtq-fientliga abortmotståndsrörelsen Sens Commun. Inspirerad av Margaret Thatchers reformer och vill bland annat ta bort 500 000 tjänster inom offentlig sektor. Har skrivit en bok om islamismens hot mot Frankrike och vurmar för "franska värden".

Benoît Hamon

Tidigare utbildningsminister och biträdande ekonomiminister i François Hollandes regering. Avgick eller uteslöts (beroende på vem man frågar) 2014 då han kritiserade högervridningen med "företagsvänliga arbetsmarknadsreformer" och åtstramningspolitiken. Vill bland annat förkorta arbetsveckan ytterligare, införa baslön och finansiera det med exempelvis beskattning av robotar. Grön tillväxtkritiker.