Utrikes.

2015-05-26 09:58
"Absolut. Och vad är det för fel med det?" Bernie Sanders svarar på frågan om han vill att USA blir mer som Skandinavien. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
"Absolut. Och vad är det för fel med det?" Bernie Sanders svarar på frågan om han vill att USA blir mer som Skandinavien.

Han är socialisten som vill bli USA:s nästa president

Idag inleder Bernie Sanders sin presidentkampanj inför valet 2016. Som socialist med den skandinaviska socialdemokratin som förebild är han en udda fågel i det högerdominerande landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Bernie Sanders, 73, har gått sin egen väg från dag ett. Den vägen hoppas han nu ska leda ända till Vita huset. Som obunden demokrat är Bernie Sanders visserligen knuten till det demokratiska partiet, men han värnar gång på gång sin självständighet och menar att han står för något som varken Demokraterna eller Republikanerna i USA står för – en socialism enligt Sveriges modell.

Bernie Sanders föddes 1941 i Brooklyn, som son till ett judiskt par som flytt från Polen under andra världskriget. Merparten av hans familj mördades under förintelsen och Bernie Sanders fick ett politiskt engagemang med modersmjölken. I föräldrahemmet var det socialismen som stod för det goda. Därför kände sig aldrig den unge Bernie Sanders hemma i varken högerpartiet Demokraterna eller Republikanerna som ligger ännu längre högerut.

– Det behövs en politisk revolution i det här landet där miljoner människor ställer sig upp och säger att ”nu får det räcka”. Jag vill leda den revolutionen, säger Bernie Sanders till The Guardian.

Hårt kritiserad

Som 22-åring åkte Bernie Sanders till Washington och var en av 60 000 vita som gick med i den svarta medborgarrättsrörelsens protesttåg för jobb och frihet. Som en bland drygt 250 000 personer på plats utanför Vita huset fick han höra Martin Luther King berätta om sin dröm.

Bernie Sanders har sedan dess fått slå sig fram. Utan ett etablerat parti i ryggen har han överraskat alla när han i tur och ordning blivit borgmästare i Burlington 1981, kongressledamot i representanthuset 1991 och senator 2007.

– Under de senaste 30 åren har jag stått upp för arbetarfamiljerna och jag tror att jag är den ende kandidaten som är redo att ta itu med överklassens ökade kontroll över vår ekonomi och vår politik, sa Sanders i sitt tal när han berättade att han ställer upp som presidentkandidat.

Vill att USA blir mer likt Sverige

Som socialist har han fått utstå mycket kritik, i USA är ”socialism” närmast ett skällsord, men Sanders har stått på sig. I tv-programmet Good morning America fick Sanders frågan om han ville att USA skulle bli mer som Skandinavien.

– Absolut. Och vad är det för fel med det? Vad är det för fel med att ha högre jämställdhet i inkomster och inom vården? Vårt land gör mycket som är bra, men det betyder inte att vi också har en del att lära från andra länder.

Bernie Sanders

Bernie Sanders är 73 år gammal och representerar delstaten Vermont i USA:s senat. Han har examen i statsvetenskap och har tidigare arbetat som snickare och inom media innan han gav sig in i politiken på allvar och blev borgmästare i Burlington som 40-åring.

Bernie Sanders vill att tobak ska klassas som en drog, han har röstat för att utöka vårdskyddet för barn i USA och han har röstat för flera vapenliberala lagar, bland annat att man ska få ha med sig vapen när man reser med tåg i USA.