ETC på plats.

2019-06-11 09:15
Fransk-spanska advokaten Juan Branco. Bild: Emma Sofia Dedorson, Malin Hoelstad/SvD/TT
Fransk-spanska advokaten Juan Branco.
Puffetikett
Dagens ETC

Han anmäler EU för döden på Medelhavet: ”Kriminellt att döda civila”

Fransk-spanska advokaten Juan Branco har anmält EU och medlemsländerna för brott mot mänskligheten till internationella brottsdomstolen (ICC) i Haag. EU anklagas för medbrottslighet till massmord – döden i Medelhavet – och tortyr i Libyen.

”Det vore skandalöst om det inte ledde till åtal.”

Juan Branco sitter på ett brasserie vid Saint Sulpice i centrala Paris och ger intervjuer. Innan han tar emot Dagens ETC pratar han med ett argentinskt tv-team. Tillsammans med kollegan Omer Shatz är Juan Branco ICC-anmälans huvudförfattare och står därför i internationella mediers blickfång.

EU-toppar samt medlemsländernas statsråd och regeringschefer anklagas för att medvetet låta tusentals människor dö, dödas och torteras som en politisk lösning för att avskräcka andra från att korsa Medelhavet.

Nu är det upp till den internationella brottsdomstolens jurister om åtal kommer att väckas eller ej. Andra jurister har ifrågasatt om det rent tekniskt kommer att vara möjligt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Juridiskt vattentät”

– Vi har jobbat på anmälan i två år för att försäkra oss om att den är juridiskt vattentät. Vad gäller de fall som finns dokumenterade i de första 100 sidorna av anmälan kan vi presentera material från olika källor och framför allt vittnesmål från överlevande offer. Vi visar att ett systematiskt angrepp på civilbefolkning ägt rum medvetet och frivilligt. Det vore skandalöst om det inte ledde till åtal. Det återstår att se om domstolen ICC har mod och styrka nog att stå upp mot sitt största ekonomiska och politiska stöd, det vill säga EU, säger Juan Branco till Dagens ETC.

Juan Branco har själv arbetat som jurist vid ICC under ett år och är kritisk mot institutionen som har menar inte är tillräckligt oberoende.

– Men jag hoppas jag har fel.

Ett ”medvetet och frivilligt systematiskt angrepp på civil­befolkning” är en formulering ur Romstadgan – ICC:s grund­dokument –  och definierar brottet Brott mot mänskligheten. Vid sidan av folkmord och krigsattacker mot civilbefolkning är det domstolens allra grövsta brott.

Den första delen av anmälan rör övergången från den italienska sök- och räddningsinsatsen Mare Nostrum till den EU-­koordinerade Operation Triton år 2014. Där beskrivs hur EU genom att koordinera patrullering långt borta från libyska vatten – det vill säga området där sjönöden brukar uppstå – medvetet underlåtit att rädda människor i sjönöd på Medelhavet. I ett dokument som läckt från Frontex – som finns med i anmälan – står det uttryckligen att fler människor kommer att dö efter att operation Triton tar över efter Mare Nostrum.

– Vi visar att det var en medveten politisk lösning som helt enkelt handlar om att låta människor dö. Först genom att dra sig tillbaka – och sedan när de såg att det inte fungerade –  genom att betala en slags bödlar i Libyen, alltså libysk så kallad kustvakt och de kriminella miliserna som håller civila fångna, torterar, förslavar och våldtar dem. Libyen har inget egen­intresse i migrationen – de gör det för att EU betalar. Och det här gör EU-politikerna för att de kan. Det kostar dem ingenting. Det är därför den här anmälan är så viktig – makthavare riskerar fängelsestraff.

Vilka är det, rent konkret, som riskerar att hamna i fängelse om anmälan leder till åtal?

– Det finns tre ansvarsnivåer: Först de ansvariga politikerna som sätter sina politiska mål. Sedan de ansvariga administratörerna i EU-kommissionen och dess högsta tjänstemän som har utarbetat planen och till sist Frontex och så klart de kriminella som har samarbetat och fortfarande samarbetar med EU. För varje etapp måste den ytterst ansvariga identifieras.

Kan du nämna namn?

– Jag vill inte spela det spelet. Det är upp till utredningen att komma fram till vem som, bakom fasaden, var den som fick det att hända. Där kan finnas namn som Merkel, Hollande och Macron. Självklart migrationskommisionären Dimitris Avramopoulos och hans föregångare, dåvarande kommissionären för inrikes frågor, Cecilia Malmström.

Riskerar svenska Cecilia Malmström fängelse?

– Ja, alltså: först måste det utredas och åtal väckas. Det kan ju vara så att Cecilia Malmström bakom kulisserna aktivt kämpade mot den här kriminella politiken – men det tvivlar jag på.

EU tillbakavisar kritiken

Efter att anmälan upprättats gick EU-kommissionens talesperson Natasha Bertaud ut och sade att det faktum att EU räddat tusentals liv ”talar sitt tydliga språk” och det ”inte är EU:s politik som orsakar tragedierna utan smugglarna” samt att man nu måste ”arbeta tillsammans”.

– De faktum att de uttalade sig så snabbt visar hur stark vår anmälan är. Det här handlar om över 14 000 människoliv som offrats i det politiska spelet. Jean-Claude Juncker själv kallar övergången till Triton ”ett misstag”. Vi visar att det inte var ett misstag utan medvetet. Det är sådant här som den internationella domstolen i Haag skapades för. För att se till att politiker inte kan utnyttja sin maktposition och angripa civila för politiska mål, säger Juan Branco.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Juan Branco

Född 1989 (29 år).

Advokat, filosofie doktor i filosofi, journalist, programmerare.

Rekryterades till Internationella brottsdomstolen i Haag som 20-åring.

2012 blev han den då­varande franske utrikes­ministern Laurent Fabius närmsta rådgivare.

Undervisar vid universitet Yale i USA där han doktorerade.

Är Wikileadsgrundaren ­Ju­lian Assanges försvars­advokat.