Utrikes.

2019-02-09 10:15
En studie från Harvard visade att in- vånarna i nästan samtliga länder över-skattade andelen invandrare i landet. Bild: Marcus Ericsson/TT
En studie från Harvard visade att in- vånarna i nästan samtliga länder över-skattade andelen invandrare i landet.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Halvering av antalet asylsökande

Antalet flyktingar som söker asyl i EU minskar drastiskt. Under 2018 sökte färre än hälften så många asyl som under 2015 och 2016, visar nya siffor från Eurostat.

Samtidigt frodas myterna om migrationens storlek i många länder. Däribland Sverige.

Förra året sökte strax över en halv miljon människor asyl i något EU-land. En rejäl minskning jämfört med 1,2 miljoner förstagångsansökningar under 2015 och 2016. I relation till den totala befolkningen i EU – 500 miljoner människor – handlar det alltjämt om en liten andel. Med förra årets beviljandegrad på 35 procent motsvarar asylinvandringen ett befolkningstillskott på en tredjedels promille.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR beror minskningen dels på de skärpta asyllagar och hårdare gränskontroller som flertalet EU-länder infört efter 2015. EU:s förstärkta bevakning av sina yttre gränser har också bidragit, bland annat genom migrations­avtalen med Turkiet och Libyen där hundratusentals migranter och flyktingar stoppas och sätts i läger. Under juni 2018 lyckades färre än hälften av migranterna från Libyen att ta sig till Europa medan resten antingen stoppades av libysk kustbevakning eller dog på vägen. Dödligheten på Medelhavet ökade samtidigt under året och av de som försökte ta sig sjövägen från Libyen dog var 14:e person, jämfört med var 38:e föregående år.

Myter och desinformation

Hårdare flyktingpolitik och minskad invandring har dock inte minskat stödet för främlingsfientliga partier runtom i Europa. En grupp forskare från Harvard undersökte under året vilka gemensamma nämnare som gjort att främlingsfientliga strömningar ökat i Frankrike, Tyskland, Italien, Sverige, Storbritannien och USA.

Bland annat visade studien att invånarna i nästan samtliga länder gravt överskattade andelen invandrare i landet, liksom hur många som vistas i landet illegalt. Till stor del på grund av desinformation, mytbildning och fördomar, menar forskarna.

I Sverige uppgav de svarande att andelen invandrare utgör 30 procent, medan det i verkligheten är 20 procent. Med undantag för Frankrike överskattade samtliga länder även andelen muslimska migranter och underskattade andelen kristna.

Studien noterar också att stödet för utbyggd välfärd minskar när fördelnings-politiska frågor ställs i samband med frågor om invandrare.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Farligare än någonsin

Under 2018 sökte 540 795 människor asyl i något EU-land för första gången, en kraftig minskning jämfört med 2017 (654 610) och 2016 (1 206 045).

Även om det totala antalet döda på Medelhavet minskar har andelen döda per över­levande ökat från en av 269 under krisåret 2015 till en av 71 (2016), en av 55 (2017) och förra året var andelen en av 51.