Utrikes.

2019-01-11 14:07
Bild: Petr David Josek/Bob Edme/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Gula västarna vill välta bankerna

Imorgon är det dags för nya protester i Frankrike. Ett av initiativen som tagits från den numera världsberömda proteströrelsen Gula västarna är att försöka krossa bankväsendet, genom att arrangera en bankrusning.

En bankrusning går i korthet ut på att man i grupp tar ut alla sina pengar från banken. Eftersom en bank fungerar genom att låna ut pengar kan en sådan rusning innebära att banken i värsta/bästa fall går omkull.

De våldsamma protesterna i Frankrike startade mot skattehöjningar och landets regering har uppmanat folket att i stället för att skapa upplopp delta i ”sansade diskussioner”. På sociala medier uppmanar flera demonstranter att göra allt för att krossa euron, skapa inflation i Frankrike och förstöra bankväsendet.

– Vi kommer att ta tillbaka vårt bröd. Ni tjänar pengar på vår deg och vi är trötta på det, säger aktivisten Maxime Nicolle, som är en av de Gula västarnas talespersoner och twittrar under namnet Fly Rider.

Demonstranterna hoppas i ett uttalande som New York Post tagit del av att hotet om en bankrusning kommer få politikerna att dra tillbaka sina förslag om höjda skatter och låta medborgare rösta om nya lagar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Bankrusning

• En uttagsanstormning där ovanligt många sparare snabbt tar ut, eller försöker ta ut, sina pengar från en bank.

• Under depressionen på 20- och 30-talet inträffade flera bankrusningar i bland annat USA och Tyskland.

• I Sverige gick Stockholm Banco i konkurs så tidigt som 1668 efter en bankrusning.