Utrikes.

2018-11-06 13:00
Donald Trump / Alexandria Ocasio-Cortez. Bild: Jeff Roberson/Mark Lennihan/AP/TT
Donald Trump / Alexandria Ocasio-Cortez.
Puffetikett
Dagens ETC

Guide: Nu avgörs USA:s mellanårsval – detta ska du hålla koll på

Mellanårsvalet i USA idag handlar om vilka som ska få makten i kongressen.

Dagens ETC guidar dig till stater, kandidater och uppstickare inför nattens val.

”Allt hänger på valdeltagandet”

Att det kallas mellanårsval är för att det ligger precis mellan de två presidentvalen 2016 och 2020.

Kongressen består av två delar, representanthuset (underhuset) och senaten (överhuset). Idag har republikanerna majoritet i båda husen.

I representanthuset står samtliga 435 platser på spel. Delstaternas folkmängd avgör hur många representanter de får. Kalifornien, med nära 40 miljoner invånare, har 53 ledamöter medan lilla Delaware, med knappt en miljon, bara har en representant. Representanthusets ledamöter väljs på två år. Demokraterna måste vinna minst 24 nya platser för att ta över majoriteten.

Senaten består av två företrädare var från de 50 delstaterna. Av de 100 platserna röstas det om 35. Där ligger Demokraterna bara två platser efter, men måste förutom dessa även försvara 26 av de 35 platserna för att få till ett maktskifte. Senaten väljs på sex års tid.

Dessutom sker val av lokala företrädare i en rad delstater, bland annat ska 39 guvernörer (”delstatspresidenter”) väljas.

Mellanårsvalet är väldigt viktigt för president Donald Trumps möjlighet att få igenom sin politik de kommande två åren. Trump själv sade nyligen att ”kongressen är samma sak som jag”. Och förre presidenten Barack Obama har kallat kongressvalet för ”det viktigaste någonsin”.

Sedan 1862 har presidentens parti förlorat mellanårsvalet i 36 av 39 val, med i snitt 33 platsers förlust.

Mellanårsvalet är viktigt för president Donald Trumps möjlighet att få igenom sin politik de kommande två åren.  Bild: Evan Vucci/AP
Mellanårsvalet är viktigt för president Donald Trumps möjlighet att få igenom sin politik de kommande två åren. 

Trumps förtroende­siffror har ökat en smula, men är fortfarande övervägande låga, runt 40 procent.

Allt hänger på valdeltagandet, menar experterna. Ett lågt valdeltagande gynnar sannolikt Republikanerna. Senast, 2014, röstade bara 36,4 procent vilket var lägsta siffran sedan 1942. I år väntas valdeltagandet bli högre.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Uppstickare i valet

Christine Hallquist

Demokrat, Vermont.

Den första transpersonen som nominerats till guvernörs­val i USA:s historia.

Alexandria ­Ocasio-Cortez

Demokrat, New York.

Den 29-åriga superstjärnan som med stor sannolikhet blir den yngsta kvinnan i kongressen någonsin, när hon lär vinna valet till representanthuset i New Yorks 14:e distrikt över 72-årige Anthony Pappas.

Lupe Valdez

Demokrat, Texas.

Den första öppet homo­sexuella och latinamerikanska kandidaten för ett stort parti i ett guvernörs­val.

Deb Haaland

Demokrat, New Mexico.

Blir sannolikt den första kvinnan från en ursprungsbefolkning att väljas in i kongressen.

Ilhan Omar

Demokrat, Minnesota.

Den första somalisk-amerikanska kandidaten att ställa upp i kongressvalet. Har goda chanser att komma in i representanthuset som en av två muslimska kvinnor, den andra är Rashida Tlaib i Michigan.

3 distrikt att ha koll på i representanthus-valet

Kentuckys 6:e distrikt

Demokraten Amy McGrath utmanar sittande republikanen Andy Barr i ett distrikt som ses som ett av de stora testen för om Demokraterna kan vinna tillbaka Trump-väljare. Dött lopp i opinionsundersökningarna.

Illinois 14:e distrikt

I Chicagos förorter utmanas republikanen Randy Hultgren av Lauren Underwood, en sjuksköterska som varit rådgivare åt Barack Obama och med om att utföra sjukvårdsreformen Obamacare. Ett ideologiskt val om skatter och välfärd, där utgången är helt öppen.

New Yorks 19:e distrikt

Demokraten och juristen Antonio Delgado går upp emot sittande republikanen John Faso i ett Hudson Valley-distrikt där valet till stor del handlar om sjukvården.

Att Delgado tidigare varit rappare med vissa textrader som uppfattats som kontroversiella anses ligga honom i fatet i en övervägande vit delstat. Men opinionssiffrorna visar närapå dött lopp mellan kandidaterna.

3 olika guvernörsval att hålla koll på

Georgia

Stacey Abrams är en av de största stjärnorna för Demokraterna i valrörelsen som, om hon vinner guvernörsvalet, blir den första svarta kvinnan att leda en delstat i USA. Hon möter dock tufft motstånd i Brian Kemp, som anklagats för att ha fuskat med registreringen för att förhindra över 50 000, främst svarta, väljare att rösta. Georgia är en övervägande republikansk stat och Kemp har en liten ledning i opinionen, men Abrams kan överraska.

Ohio

Demokraten Richard Cordray jobbade åt Obama-administrationen och älskas av den progressiva falangen i partiet med Elizabeth Warren i spetsen. Motståndaren, den förre senatorn Mike DeWine har en lång historia mot Cordray, som han vann över i valet till statsåklagare redan 2010. Cordray leder knappt i opinionen och det skulle vara en enormt viktig seger för Demokraterna eftersom Ohio ses som en av de allra viktigaste swing-staterna.

Florida

Guvernörsvalet i Florida utmålas som ett val mellan arvtagarna till Donald Trump och Bernie Sanders. Republikanen Ron DeSantis är hård Trump-supporter medan Andrew Gillum hör till den progressiva vänsterflygeln i Demokraterna. DeSantis leder relativt klart i mätningarna.

Fem stater att hålla koll på i senatsvalet

Arizona

Demokrat: Kyrsten Sinema / Republikan:  Martha McSally

Senator Jeff Flake ska avgå och kampen om Arizona är millimeterjämn. Den tidigare stridspiloten McSally är en av få republikanska kvinnor som inte drar sig för att prata om jämställdhet. Hon utmanas av demokraten och före detta socialarbetaren Sinema, som suttit i representanthuset sedan 2013 och är den första öppet bisexuella personen i kongressen. Senaste opinionssiffrorna ger Sinema en ledning med ynka 0,2 procent.

Missouri

Demokrat: Claire McCaskill / Republikan: Josh Hawley

McCaskill är en av de mest moderata demokraterna i senaten som nu satsar på att bli omvald för en tredje period. 2012 rankade Washington Post henne som den näst mest troliga senatorn att rösta emot sitt parti. Har röstat i linje med Trump 44,9 procent av gångerna. I opinionsundersökningarna ligger utmanaren Hawley i stort sett jämnt med McCaskill.

Texas

Demokrat: Beto O’Rourke / Republikan: Ted Cruz

Senatorn Cruz var en av de som stod kvar längst mot Trump i det republikanska primärvalet 2016. Nu utmanas han av en av Demokraternas populäraste namn i valrörelsen Beto O’Rourke, som beskrivs som en politisk sensation som många ser som en framtida president. Cruz leder i de flesta opinionsundersökningarna och det vore en sensation om inte Texas, en av de mest konservativa delstaterna, blev republikanskt. 2014 röstade bara 28,5 procent i Texas, näst lägsta valdeltagandet av alla stater efter Indiana.

Nevada

Demokrat: Jacky Rosen / Republikan: Dean Heller

Nevada är den enda delstat där Hillary Clinton vann 2016 som har en sittande republikansk senator. Heller har en tuff utmaning att vinna i en stat där den latinamerikanska befolkningen ökar och opinionsläget är jämnt. Många experter ser Heller som den republikanska senator som ligger mest illa till när det gäller att försvara sin post.

Montana

Demokrat: Jon Tester / Republikan: Matt Rosendale

Den moderate demokraten Tester har suttit två perioder och har höga förtroendesiffror i det republikanskt lutande Montana. Men Rosendale knappar in och utgången är extremt svårbedömd, men kan säga mycket om hur Trump står sig inför framtiden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

250

Över 250 kvinnor ställer upp i primär­valen, vilket är rekordmånga. Runt fyra av fem kvinnor är demo­krater. Idag finns det
84 kvinnor i representanthuset och 23 kvinnor i senaten.

60

Omkring 60 distrikt spås vara helt öppna i representant­huset.