Utrikes.

2017-10-04 16:00
  • Caroline Lucas har varit med i De gröna i Storbritannien sedan 1986. I dag är hon partiets enda representant i det brittiska parlamentet.
    Caroline Lucas har varit med i De gröna i Storbritannien sedan 1986. I dag är hon partiets enda representant i det brittiska parlamentet.
  • ”På ett sätt tror jag att vi gjorde det enklare för Jeremy Corbyn att ta Labour vänsterut, vi var där och nafsade honom i ­hälarna, säger Caroline Lucas. Bild: Alastair Grant/AP
    ”På ett sätt tror jag att vi gjorde det enklare för Jeremy Corbyn att ta Labour vänsterut, vi var där och nafsade honom i ­hälarna, säger Caroline Lucas.
  • Inför folkomröstningen om Brexit var Det gröna partiet i England och Wales kritiskt. De vill nu ha en ny folkomröstning innan avtalet om utträdet ratificeras. Bild: Matt Dunham/AP
    Inför folkomröstningen om Brexit var Det gröna partiet i England och Wales kritiskt. De vill nu ha en ny folkomröstning innan avtalet om utträdet ratificeras.

Gröna ledaren: ”Vi nafsar Corbyn i hälarna”

Caroline Lucas är en av två ­ledare för Det gröna partiet­ i England och Wales, och partiets enda representant i det brittiska parlamentet. För Dagens ETC berättar hon om sin syn på Brexit, hur Jeremy Corbyn tog över en del av de grönas politiska utrymme och varför det är så svårt för politiker att snacka klimat­förändringar.

 

Caroline Lucas är på blixtvisit i Sverige. Därför äger intervjun med Dagens ETC rum i källaren i ett hus vid Odenplan i Stockholm. Hon har just deltagit i ett panelsamtal, och trots att det är många som drar i henne är hon lugn och oklanderligt trevlig. De gröna i Storbritannien, som Caroline Lucas varit med i sedan 1986, står traditionellt långt till vänster, men Lucas ser Miljöpartiet som en allierad och är väldigt försiktig med att kritisera sin svenska motsvarighet och den svenska regeringens politik.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag vet inte tillräckligt om utmaningarna som möter den mindre parten i en koalitionsregering. Jag har stor respekt för det de försöker göra, men inbillar mig inte att man som det mindre partiet i en sådan regering har det lätt.

Det gröna partiet i England och Wales var nästan odelat ­kritiska till Brexit inför folk­omröstningen i fjol. Nu har förhandlingarna pågått ett tag. Kommer Brexit att bli av?

– Jag tror att det blir allt mer troligt att det kanske inte blir av. Stödet för att ha en folkomröstning innan avtalet om utträdet ratificeras – någonting vi driver – blir allt större. Premiärministern har sagt att parlamentet ska få makten att rösta om det slutgiltiga avtalet hon får med sig från Bryssel, men det var det brittiska folket som satte igång den här processen och det är de som borde få den avgörande rösten.

Inför valet i Storbritannien­ 2015 satsade ni på att ­positionera er till vänster om Ed Milibands Labourparti. Hur har Jeremy Corbyns tillträde som Labourledaren påverkat er plats i brittisk politik?

– Det är definitivt en utmaning för oss – 2015 var vi partiet som motsatte sig åtstramningar, vi var partiet som ville att olika samhällsviktiga tjänster åter­igen skulle ägas offentligt, vi var de enda som pratade om att avskaffa terminsavgifter, om en höjd minimilön. Jeremy Corbyn har uppenbarligen tittat på vårt valmanifest 2015 och tagit det! Men det finns fortfarande frågor som Labour inte bemöter.

Labour förstår inte hur viktigt det är att bemöta klimatförändringar, säger hon.

– De har en gammaldags syn på vikten i att investera i gammaldags infrastruktur – vägar, flygplatsexpansion, kärnkraft. De sakerna är inte kompatibla med en övergång till en grönare ekonomi. Även när det kommer till social politik är Labour lite gammaldags – de pratar om att åternationalisera i stället för andra bredare, mer intressanta former av gemensamt ägande. Skillnaderna mellan oss och Labour finns fortfarande, men det är en utmaning att Labour har rört sig tillbaka till det utrymmet som vi har tagit upp på senare tid.

För några veckor sedan anklagades du för att sakna medmänsklighet när du nämnde klimatförändringar under en parlamentsdebatt om orkanen Irma. Varför tror du att många ­politiker har så svårt att diskutera klimatet?

– Jag hade verkligen inte väntat mig den reaktionen, jag tänkte inte att mitt uttalande om att vi måste kunna koppla ihop extremväder med klimatet skulle vara så kontroversiellt.

– Det är läskigt för många politiker att göra det eftersom de vet att om de gör den koppling­en så ökar pressen på dem att agera. Det var också därför jag tog upp det – vi behöver den pressen. Det är så synd att politiker inte kan se att den politik vi behöver för att bekämpa ­klimatförändringar också är politik som ofta är positiv i sig – investeringar i billigare kollektivtrafik, bättre isolerade bostäder, det är positiva förändringar. Det handlar om en helt förbluffande brist på fantasi hos många politiker.

Hur kan ni, som ett litet parti, påverka politiken som förs i Storbritannien?

– Det vi kan göra är att sätta frågor på agendan. Just nu fokuserar vi mycket på kärnkraft, som Labour är för. Det finns planer på att öppna ett nytt kärnkraftverk i Storbritannien. Det är otroligt dyrt och ett steg bort ifrån den investering i grön energi som vi faktiskt behöver – det är det bara vi som pratar om. Så när det gäller klimatfrågor, när det gäller kärnkraft och kärnvapen och när det gäller flera sociala frågor – som medborgarlön eller fyradagars arbetsvecka – är det fortfarande vi som sätter dem på agendan.

– På ett sätt tror jag att vi gjorde det enklare för Jeremy Corbyn att ta Labour vänsterut, vi var där och nafsade honom i hälarna.

Caroline Lucas

Född: 1960 i Malvern, ­England, Storbritannien.

Gör: Partiledare och parlamentsledamot för det gröna partiet i England och Wales.

Tidigare: Har arbetat som pressekreterare för Oxfam. Gick 1986 med i det gröna partiet och valdes 2008 som partiets första ledare. 2010 blev hon partiets första parlamentsledamot, för valkretsen Brighton Pavilion.