Hoppa till innehållet

Vems Europa?

Greklands nya gay-äktenskap firas med tveksamhet – ”Strategi för att dölja annat”

Till innehåll

Auguste Corteau och Tasos Samouilidis har gift sig lagligt i Grekland, något de inte trodde att de skulle få göra under deras livsstid. ”Jag tror att saker och ting förändras till det bättre”, säger Auguste Corteau.

Bild: Sofie Axelsson

Dagens ETC

Hbtq-rättigheter är inte det regerande högerpartiet Ny demokratis paradgren. Ändå blev Grekland tidigare i år första ortodoxa land att godkänna samkönade äktenskap. Dagens ETC träffar Auguste Corteau och Anastasios Samouilidis, ett av de första gay-paren att använda den nya lagen.

– Det var en utanför-kroppen-upplevelse. Vi var i en magnifik lokal med människor som hade kommit för att fira med oss, säger de om att äntligen få gifta sig.

Men de och många andra menar att de ökade rättigheterna för homosexuella par är en dimridå som sprids ut framför andra repressiva lagar. Och samtidigt ökar våldet mot hbtq-personer.

Paret gnabbas om vi ska sitta på kaféet som ligger i skuggan, eller det i solen. Det blir skuggan och när vi sätter oss på uteserveringen i området Excharcia i Aten, lägger Auguste Corteau en ömsint hand på Anastasios (Tasos) Samouilidis hand och den andra handen på golden retrievern Jerry. De är som vilket annat gift par som helst. Men för bara ett år sedan fick de inte vara gifta här i Grekland. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln