Utrikes.

2015-07-06 10:19
Yanis Varoufakis avgår från posten som finansminister i Grekland. Foto: Virginia Mayo/Scanpix
Yanis Varoufakis avgår från posten som finansminister i Grekland.

Greklands finansminister avgår

Dagen efter grekernas tydliga nej till EU:s åtstramningspolitik meddelar landets finansminister Yanis Varoufakis att han avgår från sin post. Anledningen sägs vara missnöje från övriga eurogruppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

“Folkomröstningen den 5 juli kommer att gå till historien som ett unikt ögonblick då en liten europeisk nation reste sig mot skuldslaveriet.”

Så hälsar finansminister Yanis Varoufakis måndagens besökare på den egna bloggen. Bara för att därpå meddela sin omedelbara avgång.

Anledningen är att han, efter att valresultatet blev känt, fått veta att flera röster inom eurogruppen önskade hans “frånvaro” från kommande möten. Och eftersom premiärminister Alexis Tsipras själv bedömt att det skulle kunna vara till hjälp inför att nå en överenskommelse med EU väljer Varoufakis att avgå.

“Jag ser det som min plikt att att hjälpa Alexis Tsipras att utnyttja, på det sätt han anser bäst, det förtroende som det grekiska folket gett oss genom gårdagens folkomröstning”, skriver han i bloggen. Och lägger till att han kommer att “bära långivarnas avsky med stolthet”.

I söndagens folkomröstning vann nej-sidan med 61 procent av rösterna. Valet som det grekiska folket stod inför var att säga ja eller nej till långivarnas krav på åtstramningar i den grekiska ekonomin.

Inför omröstningen har eurogruppen sagt att ett  grekiskt nej till långivarnas krav är att jämställa med ett grekiskt utträde ur eurosamarbetet eftersom det skulle visa att Grekland inte var berett att få ordning på sina finanser och låta ekonomin växa.

Hur det blir med det återstår att se. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk meddelade redan på söndagen via Twitter att ledarna inom EU kommer att sammanträda på tisdagen för att diskutera situationen.

Ny finansminister efter Yanis Varoufakis blir Euklidis Tsakalotos, rapporterar Svenska Dagbladet.