Hoppa till innehållet

Utrikes

Grekland dömer flykting till 52 års fängelse – för att ha korsat gränsen

Bild: Bild: Petros Giannakouris/TT/AP

Dagens ETC

En syrisk flykting har av grekisk domstol dömts till 52 års fängelse för att illegalt ha korsat landsgränsen från Turkiet tillsammans med sin familj under förra året. – Han kommer att sitta fängslad för ingenting. Det är sinnessjukt, säger Johannes Körner, talesperson för kampanjen You Can't Evict Solidarity, till The Independent.

Den syriska flyktingen, som enbart benämns med initialerna KS av domstolen på den grekiska ön Lesbos där han dömdes, ska enligt uppgift ha tagit sig med båt från Turkiet till den grekiska ön Chinos tillsammans med sin familj och ett dussintal andra flyktingar.

Enligt KS själv ska han tillsammans med sin familj, efter att ha flytt kriget i Syrien, först ha sökt asyl i Turkiet, rapporterar The Independent. Men efter att ha vägrat delta i den turkiska militäroffensiven mot Libyen blev han tillfälligt fängslad, varefter familjen sökte sig vidare mot Grekland och den närmsta ön Chinos.

Representanter för You Can't Evict Solidarity, en kampanj som stödjer asylsökande i Grekland, framhåller att det mycket stränga fängelsestraffet är en del av en bredare politisk strategi för att förhindra att flyktingar söker sig till landet.

– Han kommer att sitta fängslad för ingenting, enbart för att ha flytt från Syrien och Turkiet. Det är sinnessjukt, säger Johannes Körner, talesperson för kampanjen You Can't Evict Solidarity, till The Independent.    

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser