Hoppa till innehållet

Utrikes

Gigantisk databas hjälpte Trump vinna

34-årige forskaren Michal Kosinski är född i Polen men arbetar vid Stanforduniversitetet i USA. Han föreläser över hela världen om sitt arbete.
34-årige forskaren Michal Kosinski är född i Polen men arbetar vid Stanforduniversitetet i USA. Han föreläser över hela världen om sitt arbete. Bild: Bild: Lauren Bamford

Dagens ETC

Långt innan Trump blev vald varnade den unga docenten Michal Kosinski för det som skulle bli Trumps hemliga vapen. Vapnet bygger nämligen på Kosinskis egen forskning. Med hjälp av en gigantisk databas och information om varenda vuxen amerikan kunde Trumps kampanjmaskin skräddarsy politisk propaganda utifrån väljarnas personligheter.

De hävdar att information om 220 miljoner röstberättigade amerikaner finns i deras databas. De har upp till 5 000 uppgifter om var och en av dem och känner varje väljare lika bra som en god vän. De vet om de är extroverta eller introverta. De vet vilken mat de gillar, vilka bilar de kör, vilka tidningar de läser. Ja till och med vilken sexuell läggning de har. Brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica dammsuger sociala medier efter människors kommentarer och gilla-markeringar. De köper information från källor som röstlängder, bibliotek och kreditkortsföretag. Sedan kör de uppgifterna mot ett standardiserat psykologiskt test så att deras uppdragsgivare kan skräddarsy sin politiska kommunikation utifrån väljarnas personligheter. Allt utan väljarnas egen vetskap. Vit man med förkärlek för amerikanska bilar? Potentiell Trump-väljare. Ung kille som gillar ett specifikt kosmetikföretag på Facebook? Sannolikt gay och Clinton-supporter. Cambridge Analytica jobbade för Brexit-sidan och de hjälpte Trump att vinna valet. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser