Utrikes.

2017-02-17 12:00
Protester vid Los Angeles International  Airport (LAX) mot inreseförbudet mot medborgare från sju länder med muslimsk majoritet. Bild: Ryan Kang/TT
Protester vid Los Angeles International Airport (LAX) mot inreseförbudet mot medborgare från sju länder med muslimsk majoritet.

Generalstrejk mot Trump

Idag går amerikaner ut i generalstrejk i protest mot Donald Trump. De kräver öppna gränser, allmän sjukvård och en grön miljöpolitik.

Idag inleds den landsomfattande generalstrejken F17 – fredagen den 17 februari – i USA. Initiativet lanserades av den amerikanska författaren och Francine Prose. I en kolumn i den brittiska tidningen The Guardian uppmanade hon till en fredlig generalstrejk ”som inte lätt kan ignoreras och glömmas bort av dem som vill ignorera och glömma bort oss”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tråden plockades snabbt upp av den växande amerikanska gräsrotsrörelsen mot Donald Trump. Via sociala medier har människor uppmanats att inte gå till jobbet eller skolan – eller spendera pengar – under strejken ”om det inte är absolut nödvändigt”. Istället föreslås de strejkande vika dagen åt lokala möten och sociala insatser för människor i behov av stöd. 

Organiseras på nätet

På vissa håll planeras dygnslånga ockupationer av offentliga platser. Generalstrejker är ovanliga i USA. I Seattle kommer The Seattle solidarity strike groups redan planerade protester att sammanfalla med fredagens strejk. Nu är frågan om Trumps politik får missnöjda Seattlebor att stanna hemma från jobbet också. Anställda i Seattle har inte lagt ner arbetet i protest sedan 1919.

Generalstrejker brukar traditionellt organiseras av fackförbund, dagens motståndsrörelse organiserar sig på nätet utan stöd från facken. Engagemanget är stort. Den kommande våren och sommaren duggar protesterna tätt över hela USA. Bara i New York står ett femtontal aktioner mot Trump och hans politik på schemat mellan februari och maj.

Vill orsaka störningar

Inför fredagens generalstrejk har organisatörerna formulerat en rad krav. De kräver bland annat öppna gränser, allmän sjukvård och en miljöpolitik värd namnet. De kräver också att The global gag rule (som förvägrar organisationer som är för fri abort statligt ekonomiskt stöd) upphävs och säger nej till försämringar för marginaliserade grupper i det offentliga utbildningssystemet. Med generalstrejken hoppas Trumps motståndare orsaka tillräckligt stora störningar för att tvinga fram en ny sorts politik.

– Vid denna farliga tidpunkt i historien måste vi acceptera en bitter sanning: Ett politiskt system som möjliggör för Donald Trump att komma till makten är inte ett system värt att bevara, skriver administratörerna bakom en av många Facebook-sidor som stöder strejken.

Fler protester mot Trump

På Facebooksidan Strike4democracy, som koordinerar fredagens generalstrejk, kallas F17 för ”en uppvärmning” inför den stora masstrejk som planeras till kvinnodagen den 8 mars.

Till deklarationsdagen den 15 april samlas motståndarna igen – i protest mot att Donald Trump vägrar redovisa sin skattedeklaration.

Den 22 april planeras en protest mot Trumps fossilvänliga politik. 

På första maj kommer demonstrationer mot administrationen att hållas på flera håll.

Den 6 maj arrangeras protester mot migrationspolitiken, inreseförbudet och murbygget mot Mexiko.