Utrikes.

2017-07-07 15:30
  • Bild: Bodo Marks
  • Bild: Matthias Schrader
  • Bild: Carl Undéhn
  • "G20 – Vällkommen till helvetet" Bild: Michael Probst
    "G20 – Vällkommen till helvetet"
  • "Kriget börjar här" Bild: Daniel Bockwoldt
    "Kriget börjar här"

G20-mötet: Tusentals demonstrerar mot världsledarna

Hamburgs hamn har ockuperats och stora protester har utbrutit vid G20-mötet som startar i dag. Utöver de 20 000 poliser som var inkallade sedan tidigare har Hamburgpolisen kallat på förstärkning.

Inför starten av G20-mötet som inleds i dag, fredag, i Hamburg har oroligheter brutit ut. Hamnen har ockuperats och tusentals aktivister har demonstrerat på stadens gator.

Bensinbomber har kastats mot den kravallklädda poliskåren, som svarat med att använda vattenkanoner. Den redan väl förstärkta polisstyrkan som var stationerad i staden har bedömts för liten för att hantera protesterna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Även på torsdagen skedde en rad sammandrabbningar mellan polis och delar av aktiviströrelsen. Men det är imorgon, lördag, som den riktigt stora gemensamma demonstrationen ska ske. Och förberedelserna har pågått i månader.

Över 100 000 människor väntas delta i en massdemonstration mot Trump, Putin, Erdogan och övriga regeringschefer från G20-länderna. Att så många sluter upp för att protestera mot ett toppmöte för tankarna till antiglobaliseringsrörelsens höjdpunkt kring millenieskiftet.

Flera av de senaste årens stora möten i Europa har förlagts till mindre orter. Den här gången sker mötet mitt inne i Hamburg med två miljoner invånare och en stark protestkultur. Dessutom direkt intill de traditionellt alternativa kvarteren – något som provocerat lokala vänstergrupper.

– Jag tror att allt hänger samman. TTIP, CETA, välkomstkulturen under 2015 och nu G20. Det har skapat en ny våg av politisk aktivism även bland folk som tidigare inte gick ut på gatan, säger Judith Amler från Attac vars medlemmar har kommit från hela Tyskland.

Samlas framför rådhuset

Redan förra helgen gick startskottet för en hel vecka av protester och aktioner.

Då samlades 15 000 demonstranter framför rådhuset i Hamburg för att till fots och med båtar visa sitt missnöje mot framförallt G20-ländernas miljö och arbetspolitik.

– Det är många anledningar till att vi demonstrerar. Arbetsrätt, miljö, bankerna, ekonomin. Vi är emot allt det som G20-politikerna vill eftersom de för en politik som är emot oss, säger brevbäraren Reinhardt Kuschewitz från fackföreningen Ver.Di.

De politiska budskapen har i mycket drunknat i debatten om våld.

20 000 poliser från hela Tyskland finns på plats för att säkra genomförandet av mötet. Till det kommer också specialförband samt delegaternas egen säkerhetspersonal. Nu har Hamburgpolisen tvingats kalla på förstärkning.

I praktiken innebär det att det finns närmast obeskrivligt mycket poliser runt om i staden.

– Debatten om våld tjänar bara syftet att splittra. Hamburg vill vara en öppen stad, “porten till världen”, men inte när det kommer till demonstranter, säger Heike Sudmann från partiet Die Linke.

Att massdemonstrationen på lördagen blir fredlig är det däremot få som räknar med. Nästan samtidigt ordnas därför också en annan demonstration.

– Det är ett upprop från personer inom kultur, politik och vetenskap. När en person som Donald Trump kommer måste vi stå upp för våra värden och rättsstaten. Men också för att det på den andra demon finns personer som inte tar avstånd från våld, säger Wolfgang Rose från partiet SPD.

Stoppar jättecamping

Protesterna är splittrade men en fråga som enat alla grupper de senaste dagarna är sovplatserna. Eller snarare bristen på dem. Polisen vägrar tillåta den planerade jättecampingen i stadsparken, trots att till och med tyska författningsdomstolen gav demonstranterna rätt att vara där. Polisen menar att campingen kan används som central för att planera attacker. En alternativ camping på en ö i floden Elbe stormades av kravallpolis redan när den höll på att byggas upp.

Ett femtiotal aktivister är ändå kvar bland några utspridda tält och omringade av kravallpolis.

– Ingen bor här för det får vi ju inte. Så det är bara ett infocenter, säger aktivisten Andreas Sanftmut och fortsätter:

– Med civil olydnad vill vi hindra regeringschefernas väg till mötet så att de inte kan besluta över oss bakom slutna dörrar, säger han.

Just nu är stämningen spänd och nervös. Gruppen samlas ständigt till möten för att besluta hur de ska fortsätta och ingen vill riktigt prata med medier.

Kyrkor och teatrar låter nu folk övernatta där, men platserna är långt från tillräckliga.

– Det är en fräckhet att tillåta tält men inte låta folk sova i dem! Kampen om campingen kommer att fortsätta och tilldelas vi ingen plats ockuperar vi platser att tälta på. Det har vi redan börjat med, säger Andreas Beuth från det autonoma kulturcentret Rote Flora.

Ockuperat kvarter

Inte bara för staden utan också för aktivisterna innebär G20-mötet enormt mycket koordinering. Informationscenter spelar en viktig roll och ett hittas i ”Gängeviertel”, ett ockuperat kvarter inklämt mellan moderna kontor i centrum.

– Vi kallar det ”Oasen” och hit kan man komma för att äta och vila upp sig mellan aktionerna, säger Hannah Kowalski.

– G20 står för antingen auktoritär kapitalism eller liberal kapitalism. Vi vill visa på en annan väg, vår väg, där vi tar hand om saker på egen hand och skapar en utopi.

Kurs i självförsvar

I universitetskvarteren står Florian från Interventionistische Linke. Han ska strax hålla en kurs i självförsvar inför aktionen ”Block G20”.

– Vi vill störa regeringschefernas väg till mötet och omringa mässområdet. Vi räknar med flera tusen deltagare, säger han.

Med aktionen vill de föra fram sitt budskap att mötet inte löser några problem. Tvärtom ser de G20 som orsaken till krig, orättvisa och miljöförstöring.

– Vi räknar med att polisen kommer störa aktionen och ställa sig i vägen. Men de är inte våra motståndare, bara ytterligare ett hinder. Och vi hittar luckor, säger Florian.

Blockaderna är det som skapat mest huvudvärk för Hamburgs styrande politiker, menar Florian. På fredagen genomförde en rad grupper en stor ockupation av Hamburgs hamn.

Vad händer om Donald Trumps bil ”The Beast” stoppas på väg till mötet?

– Demonstrationer och kravaller är vi vana vid. De följer nästan ett förutbestämt mönster mellan demonstranter och polis. Men de utländska säkerhetstjänsterna oroar oss. Vi vet inte hur de reagerar i en kritisk situation, säger en källa inom staden som vill vara anonym.

Läs vidare på nästa sida: Enkät - Varför ska du demonstrera mot G20?

G20-mötet

7–8 juli 2017 träffas gruppen, vars formella namn är ”Group of twenty finance ministers and central bank governors”, i Hamburg i Tyskland.

Gruppen består av nitton större ekonomier samt EU. Sverige ingår till exempel inte i G20 men har ett indirekt deltagande genom EU-medlemskapet.