USA.

2016-08-08 12:00
Motståndet mot frihandelsavtalet TPP, Trans-Pacific Partnership- mellan USA och elva Stillahavsländer – syntes och hördes överallt på demokraternas konvent. Bild: Helena Gustavsson
Motståndet mot frihandelsavtalet TPP, Trans-Pacific Partnership- mellan USA och elva Stillahavsländer – syntes och hördes överallt på demokraternas konvent.

Frihandeln stridsfråga i valet – och för klimatet

Kommer presidentvalskampanjen att innebära dödsstöten för de amerikanska frihandelsavtalen? Protester mot TPP dominerade demokraternas partikonvent – men Obama vill fortfarande driva igenom avtalet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under Barack Obamas framträdande på det demokratiska partikonventet för ett par veckor sedan var läktarna ett vajande hav av skyltar med presidentens namn, fraser som “ett starkare America” och “Love Trumps hate”, eller kort och gott “tack”.

Men bland de ljusblå Obama-hyllningarna syntes även ett stort antal vita pappersplanscher med tre svart bokstäver, TPP, överkorsade med ett rött streck.

TPP-ilskan bubblade ständigt bland grupper av delegater på läktaren, främst Sanders-anhängare. Ett och annat burop slungades mot Barack Obama, många andra talare attackerades betydligt hårdare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Jobbdödande” avtal

Motståndet mot frihandelsavtalet TPP, Trans-Pacific Partnership – som omfattar USA och ytterligare elva Stillahavsländer – syntes på många delegaters t-shirtar, hattar och knappar. Kritiken omfattar i förlängningen även TTIP – handelspakten med EU som ännu inte förhandlats klart – samt NAFTA, det gällande handelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko.

– TPP kommer att innebära att fler amerikanska jobb försvinner. Det är Nafta på steroider. Sedan Nafta godkändes har 57 000 fabriker stängt och fem miljoner jobb försvunnit till låglöneländer, säger Laura Steiner, partidelegat från Kalifornien och Bernie Sanders-supporter.

Bernie Sanders har kampanjat hårt på att stoppa det “jobbdödande” TPP. Senatorn anser, precis som Laura Steiner, att handelsavtal kommer leda till jobbflykt utomlands, lönedumpning och sämre villkor för amerikanska arbetare som tvingas konkurrera med låglöneländer.

TPP-debatten i USA handlar främst om att rädda inhemska jobb men det finns även annat som oroar kritiker av avtalet vars syfte är att eliminera så många handelshinder som möjligt. I juni skrev 450 miljöorganisationer ett gemensamt upprop som uppmanade kongressen att rösta nej till TPP och TTIP. Man riktade främst in sig på de klausuler i avtalet som gör det möjligt för bolag att stämma stater när man anser att den nationella lagstiftningen hotar företagets vinst. Rädslan för stämningar kan komma att urholka miljöskyddet, menar man.

En rättstvist har nyligen inletts där energibolaget Trans Canada, med hänvisning till Nafta, stämmer USA på 15 miljarder dollar efter att pipelinen Keystone XL stoppats. Europeiska miljöorganisationer är också oroliga över TTIP. I juli läckte information ut från de pågående förhandlingarna och formuleringar som anses underminera EU:s plan för att fasa ut fossila energikällor blev kända. Utkastet talar bland annat om slopade handelsrestriktioner för amerikansk skiffergas.

Läs vidare på nästa sida: Clinton har bytt fot

Vad är TPP?

Trans-Pacific Partnership, TPP, är ett handels- och investeringsavtal mellan länder i stillahavsregionen. TPP undertecknades av president Obama i februari men har ännu inte ratificierats av kongressen.

Länderna är USA, Kanada, Japan, Australien, Brunei, Chile, Malaysia, Mexiko, Nya Zealand, Peru, Singapore och Vietnam. Cirka 40 procent av världsekonomin omfattas.

Avtalet ses delvis som en strategi från USA:s håll för att motverka Kinas växande inflytande.

Runt 18 000 importtullar ska slopas.

Förhandlingarna har varit hemliga. Men nu finns slutresultatet finns tillgängligt på nätet. Avtalet omfattar cirka 2 000 sidor.