Utrikes.

2021-04-03 11:35
  • Omkring två miljoner barn under fem år lider av akut undernäring och behöver behandling.  Hani Mohammed/AP/TT
    Omkring två miljoner barn under fem år lider av akut undernäring och behöver behandling.
  • Saudiarabien har erbjudit sig att lätta på blockaden mot hamnen i Hodeida och flygplatsen i Sanaa. Men för att gå med på en vapenvila kräver Houthi-ledaren Mohammed Ali al-Huthi att de öppnas helt. Hani Mohammed/AP/TT
    Saudiarabien har erbjudit sig att lätta på blockaden mot hamnen i Hodeida och flygplatsen i Sanaa. Men för att gå med på en vapenvila kräver Houthi-ledaren Mohammed Ali al-Huthi att de öppnas helt.
Puffetikett
Dagens ETC

Fredstrevare i Jemen väcker bräckligt hopp

Saudiarabien har skickat en fredstrevare till de Iranstödda Houthi-rebellerna för att få slut på det katastrofala sexåriga kriget i Jemen – men är den seriös och hur långt räcker den?

Sedan dess har Saudi åter bombat Jemen och Houthirebellerna har skickat drönare mot saudiska oljeanläggningar inne i Saudiarabien.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

erbjöd att lätta på blockaden mot den internationella flygplatsen på Houthi-kontrollerat område i Jemens huvudstad Sanaa och mot hamnen i Hodeida som står för 80 procent av hjälpsändningar till Jemen.

Men Saudi har inte lovat ta bort blockaden helt, något som Houthi-rebellerna alltid krävt. Istället säger man att vissa kommersiella flygningar ska kunna återupptas och att vissa förnödenheter ska släppas igenom i hamnarna. Hur många, vilka och hur det ska bestämmas är inte klart.

Hittills har Houthi-rebellerna inte givit något officiellt svar, men Houthi-ledaren Mohammed Ali al-Huthi kontrade med att föreslå en nationell vapenvila under förutsättning att flygplatsen och hamnen öppnades helt.

Svaret från Saudiarabien kom direkt via landets utrikesminister Prince Faisal bin Farhan:

– Houtierna kräver bara mer och mer, de måste bestämma vilka intressen de sätter främst – sina egna eller Irans.

Drönarattack mot oljetank

Sedan dess har Houthi-militären sänt en rad drönare och missiler mot saudiarabiska oljeanläggningar långt inne i landet. Förra helgen drabbades det nya raffinaderiet i Jizan, som också har en hamn för oljeexport, av en attack av åtta drönare. Minst en stor oljetank fattade eld.

Houtiernas militäre talesman general Yehia Sarie hävdade också att sammanlagt 18 drönare och åtta missiler avfyrats mot saudiska militärbaser i Dammam, Asir och Najran.

Tillsammans med en nedgång av oljeexporten under pandemin har drönarattackerna drabbat Saudiarabien mycket hårt. Landets oljeintäkter som står för 90 procent av statsintäkterna har sjunkit kraftigt. Statliga Aramcos vinst har till exempel minskat från 88 miljarder dollar till 49 miljarder under 2020.

Många bedömare menar att det är Saudis ekonomi som tvingat fram landets fredstrevare, speciellt sedan den tidigare allierade Förenade Arabemiraten dragit sig ur kriget.

Ändrad hållning från USA

Efter drönarattackerna har dock Saudiarabien återupptagit bombningarna av huvudstaden Sanaa, så ett snabbt avslutande av krigshandlingarna har inte skett. USA har samtidigt ändrat sin medverkan i kriget sedan president Biden presenterat en avslutning av det amerikanska stödet till Saudiarabiens krigsinsatser som Donald Trump tidigare infört.

Dessutom förbereder Joe Biden att ta bort den terroristförklaring av houtierna som Trump beslutade om, en åtgärd som hotade att stoppa en stor del av det internationella biståndet till civilbefolkningen eftersom internationella hjälporganisationer då kunde straffas för att stödja terrorister.

FN välkomnade de saudiska fredstrevarna, men talesmannen Farhan Haq vill inte kommentera om det var samordnat med FNs egna initiativ.

– FN:s speciella representant för Jemen Martin Griffith kommer att kontakta houtierna och alla andra parter i kriget för att se om det går att komma vidare med de nya signalerna från Saudi, sa Farhan Haq vid en presskonferens.

Humanitär katastrof

Blockaderna tillsammans med sex år av krig har slagit oerhört hårt mot Jemens befolkning. Uppskattningar visar att minst 130 000 människor dött i konflikten, miljoner står inför svält och akut hunger och över 80 procent av landets befolkning på cirka 30 miljoner människor behöver humanitär hjälp för att överleva.

Speciellt utsatta är barnen, omkring två miljoner barn under fem år lider av akut undernäring och behöver behandling. FN har vid upprepade tillfällen slagit fast att situationen i Jemen är världens svåraste humanitära katastrof.

Humanitär katastrof

Jemens mångåriga interna konflikter eskalerade när houtierna, en shiamuslimsk gerillagrupp, tog makten över huvudstaden Sanaa 2014.

De avbröt den då pågående politiska övergångsfas som var tänkt att leda Jemen till fria val. Övergångspresidenten Abd Rabu Mansur Hadi och hans regering tvingades till exil i Saudiarabien. Saudiarabien samlade en koalition av stater och inledde ett krig mot houtierna i Jemen i mars 2015.

Kriget är nu inne på sitt sjunde år. Fyra fredsförhandlingar har misslyckats, över 15 000 civila har dödats och nya vapenvilor har slutits, men ingen har hållit mer än några dagar. I slutet av 2018 hölls ett fredsmöte i Stockholm, dock utan bestående resultat.

FN har slagit fast att landet är föremål för världens svåraste kris idag.