Utrikes.

2017-07-21 01:56

Fredsövning på Åland

Samtidigt som militärövningarna Aurora 17 och Zapad 17 pågår kommer fredsövningen Åland 17 att hållas. På Åland kommer 30 svenska och ryska fredsaktivister mötas under två veckor för att öva sig på att skapa fred.

I takt med att militärövningarna kommer allt närmare ökar även motståndet. Fredsrörelsen mobiliserar sig och det planeras fredsseminarium och demonstrationer.

Nätverket Stoppa Aurora, där en rad fredsorganisationer ingår, såsom Kvinnor För Fred och flera lokalavdelningar av Svenska Freds, ordnar bland annat en fredsaktion i Göteborg samtidigt som militärövningen. Pelle Sunvisson, som är initiativtagare till Stoppa Aurora, arrangerar även en fredsövning på Åland parallellt med militärövningarna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det blir den första i sitt slag och är någonting mycket större än en kritik mot militärövningarna. Det handlar om att människor som på något sätt utgör en röst för freden – konstnärer, aktivister, journalister och politiker – samlas för att förbereda sig på ett läge där krig utbryter, säger initiativtagaren Pelle Sunvisson.

Övning i samarbete

Idén till Åland 17 kom ur en vilja att göra fredsarbetet mer konkret än att vara emot militarisering i teorin. Därför ska ett verkligt krigsscenario övas.

– I en krigsövning blandar man det reella med det fiktiva, och det borde vi också kunna göra. Under fredsövningen utgår vi därför från ett fiktivt scenario där vi kommer allt närmare krig.Deltagarna reagerar på scenariots händelser på samma sätt som de skulle gjort i verkligheten. Målet är att se till att viktiga fredsröster inte tystnar när spänningen ökar,  säger Pelle Sunvisson.

Fredsövningen har blivit en stor nyhet i finsk media. Finlands före detta ambassadör i Moskva, Hannu Himanen, är mycket kritisk.

– Det är ytterst naivt att tänka sig att man skulle kunna främja freden genom att ordna ett läger med svenskar och ryssar på Åland. Jag ser det här som en rysk operation och som ett försök att påverka den allmänna opinionen i såväl Sverige som Finland, säger Hannu Himanen i Hufvudstadsbladet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter