Utrikes.

2020-01-11 15:00
Järnvägsarbetare röstar för att förlänga strejken,  under ett möte på tågstationen  Gare de l’Est, i december. Foto: Thibault Camus
Järnvägsarbetare röstar för att förlänga strejken, under ett möte på tågstationen Gare de l’Est, i december.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Franska tågstrejken – den längsta sedan 1968

Den omfattande strejk som pågår i fransk järnvägstrafik är den längsta sedan 1968. Med hjälp av solidaritet och crowdfunding håller sig de strejkande arbetarna flytande trots flera veckor utan lön

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Järnvägsarbetarnas strejk mot förändringarna i det franska pensionssystemet som nu pågått i över en månad tangerar den järnvägsstrejk som pågick under en dryg månad våren 1968 i Frankrike.

Den rekordlånga strejken hålls vid liv med hjälp av crowdfunding och insamlingsbössor vid demonstrationer. En crowdfunding-kampanj från fackförbundet SUD-rail har dragit in nära en halv miljon kronor. Den mest framgångsrika crowdfunding-kampanjen står medlemmarna i CGT:s informations- och  kommunikationssektion för.

Deras solidaritetsfond drog igång under 2016 när det förekom stora strejker mot dåvarande presidenten Francois Hollandes regerings förändringar av arbetsrätten. Fonden fungerar nu som en strejkkassa för dem som strejkar mot pensionsreformen, till vilka den har samlat in mer än motsvarande 12 miljoner kronor. Insamlingarna är avgörande då franska fack ofta saknar formella strejkkassor. Det rapporterar France24.

Järnvägsarbetare har även tidigare strejkat med framgång i pensionsfrågan. 1995 lamslogs franska järnvägar av strejker med stort stöd i samhället, även denna gång i anslutning till en kritiserad pensionsreform. Den gången tvingades regeringen vända om och strejkerna kunde avslutas efter tre veckor.

I sitt nyårstal förra veckan lovade president Emmanuel Macron dock att inte backa från sin plan att reformera pensionssystemet och höja pensionsåldern. Det svenska pensionssystemet har lyfts fram som modell av Macron och de strejkande har svarat med lyfta fram statistik över det ökande antalet fattigpensionärer i Sverige.

Under veckan som gick var ytterligare aktioner planerade, såsom blockader av raffinaderier och bensinfaciliteter.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.