På plats i Paris.

2019-10-08 09:40
 • ”Det behövs en pappa, det behövs en mamma och det behövs kärlek”, skanderade demonstranterna i Paris. Bild: Rafael Yaghobzadeh/AP
  ”Det behövs en pappa, det behövs en mamma och det behövs kärlek”, skanderade demonstranterna i Paris. 
 • Clothilde med sin son. Skylten: ”Vetenskap utan samvete är själens ruin. Utan far – inget landmärke (eller ingen fast punkt).”
  Clothilde med sin son. Skylten: ”Vetenskap utan samvete är själens ruin. Utan far – inget landmärke (eller ingen fast punkt).”
 • ”Jag har rätt att känna min far och min mor”, står det på pojkens plakat. Bild: Emma Sofia Dedorson
  ”Jag har rätt att känna min far och min mor”, står det på pojkens plakat.
 • Tusentals konservativa demonstrerade på Paris gator. BIld: Rafael Yaghobzadeh/AP
  Tusentals konservativa demonstrerade på Paris gator. 
Puffetikett
Dagens ETC

Fransk höger vill förhindra att lesbiska skaffar barn

Arrangören säger att de var 600 000, andra uppskattar ­antalet till drygt 70 000. ­Oavsett ses helgens stora konservativa protest, mot förslaget om assisterad befruktning för ensamstående och lesbiska kvinnor, som ett nederlag för den franska antiregnbågsrörelsen.

De rosa och blå färgerna som symboliserar traditionella mans- och kvinnoroller har fått sällskap av färgerna grönt och orange. Snärtig dansmusik pumpas ur högtalarna och tiotusentals personer viftar med de färggranna flaggorna. Symboler för en normativ kärnfamilj dominerar. Pappa i byxor, mamma i kjol och deras två barn – en pojke med kort hår och en flicka med pippilotter. Faderskapet står i centrum för dagens marsch.

– Det behövs en pappa, det behövs en mamma och det behövs kärlek, skanderar demonstranterna i Paris.

”Subventionerar manipulation”

De har samlats för att protestera mot det lagförslag som nyss ­behandlats i den franska national­församlingen och snart ska upp till omröstning i senaten. Rätten till assisterad befruktning ska utökas för att gälla alla ­kvinnor – även lesbiska och ensam­stående.

– Det är oerhört skrämmande att samhället subventionerar manipulationen av människans natur. En kvinna blir gravid tillsammans med en man, inte ensam eller med en annan kvinna, det är så vi är skapta. Det är farligt att börja experimentera med det vi är skapta för, det gör mig sorgsen och rädd, säger Clothilde som rest till Paris från Belgien tillsammans med sin familj.

Hon vill inte uppge sitt efternamn eftersom ”det kan skapa problem i dagens samhälle”. Hennes man Robert säger att det här är ännu ett steg av den gradvisa ”degenereringen” av samhället.

– Först införde de samkönade äktenskap och sa att det inte innebar att de kunde få assisterad befruktning. Nu ska de få assisterad befruktning men de påstår att surrogatmödraskap är en annan debatt. Det är det inte, säger Robert som inte heller han vill ge sitt fulla namn.

”De” betyder ”de samkönade”, förtydligar Robert. Familjen som är franska medborgare var i Paris och protesterade även år 2013 under det som i pressen kallas ”monsterdemonstrationen” mot samkönade äktenskap. Då var de 340 000 enligt polisen och över miljonen enligt arrangörerna.

Protesterna pågick då i ­månader och det är i ljuset av det som dagens marsch ses som ett nederlag.

– Ja, det var ju ett nederlag eftersom samkönade äktenskap infördes trots att vi är så många, säger 29-åriga Madeleine som är volontär.

Inte heller hon vill uppge sitt efternamn.

– Mitt efternamn är obetydligt. Jag är längst ner i hierarkin, däruppe finns de intressanta namnen, säger hon och pekar mot den provisoriska scen där arrangörerna talar och peppar massan.

Där står Ludovine de la Rochère som är  ordförande för Manif pour tous. Rörelsen är sprungen just ur massprotesterna mot samkönade äktenskap 2013. Namnet betyder ”demonstration för alla” och anspelar på lagen som kallades ”äktenskap för alla”. Rörelsen kämpar mot abort, hbtq-personers rättigheter och feminism.

Idag har de bjudit in italienska Jacopo Coghe från antiabortorganisationen Provita. Sist som Dagens ETC såg honom var under ”Internationella familje­konferensen” i Verona i mars då religiösa ledare, amerikanska högerkristna och europeiska fascister tågade tillsammans mot abort och samkönade äktenskap. Han gläder sig åt det stora ­antalet demonstranter i Paris.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Katolska ledare närvarar

Torget Edmond Rostand rymmer inte längre alla demonstranter när marschen påbörjas. Flera olika katolska sällskap och ledare är på plats. Många ungdomar och väldigt många, ovanligt stora barnfamiljer. De flesta är välklädda och traditionellt eleganta. De är hitresta från hela landet i bussar och tåg som arrangörerna ordnat.

Läkaren Raphaël Nogier har rest hit från Lyon. Han är initiativtagare till uppropet Läkare mot assisterad befruktning som han och 2 000 kollegor skrivit under.

– Vårt uppdrag är att vårda sjuka, att två kvinnor inte kan få barn tillsammans är fullständigt naturligt, säger Nogier.

Bredvid honom går gyne­kologen Bertrand de Rochambeau från gynekologförbundet Syngof som tidigare bland annat positionerat sig för samvetsfrihet att vägra abort. Förbundet har inte uttalat sig konkret angående assisterad befruktning men hänvisar till samvetsfriheten.

– Jag talar inte med pressen, säger han.

Påverkats av Greta-effekt

Volontären Madeleine och hennes medarbetare bär gröna tröjor. Den gröna färgen är ett nytt inslag i den här sortens manifestationer. Även många plakat gör paralleller till ”ekologisk mänsklighet”.

– Ja, vi sympatiserar med miljörörelsen för det handlar om att inte förorena vår värld och om barnens framtid. Det moderna livet är destruktivt och assisterad befruktning är en del av det. Vi förorenar städerna med avgaser som är skadliga för människan, de är inte naturliga. Varken vi eller planeten är skapta för att leva i avgaser – precis som två kvinnor inte är skapta för att skaffa barn tillsammans. Det är logiskt om man tänker efter, säger Madeleine.

Den 27 september röstades lagen igenom i nationalförsamlingen med 55 röster mot 17 och  den ska behandlas i senaten den 15 oktober. Lagen innebär att assisterad befruktning med alla dess godkända metoder ska ingå i socialförsäkringen även för ensamstående kvinnor eller lesbiska par. Utökningen av lagen var ett av Emmanuel Macrons vallöften under presidentkampanjen. 68 procent av fransmännen stöder lagen, enligt en stor opinionsundersökning i september.

Enligt sociologen Yann Raison du Cleuziou kan ännu ett nederlag för antiregnbågs­rörelsen försvaga den än mer och i längden marginalisera den helt.

– Åh nej, vi kommer att kämpa så länge vi lever för våra barns framtid, säger Clotilde.

I slutet av marschen uppmanar arrangörerna demonstranterna att samlas igen, flera gånger mot assisterad befruktning och ”för barnens rätt”. Datumen de radar upp är symboliska: 1 december (internationalla dagen för kampen mot hiv och aids), 8 mars (internationella kvinnodagen), 17 maj (internationella dagen mot homofobi).

– Vi har inget emot homo­sexuella men… det är bara heterosexuella som kan få barn. Punkt slut, säger Robert.

Sommaren 2020 väntas de första lesbiska paren kunna få assisterad befruktning täckt av fransk socialförsäkring.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Protest mot assisterad befruktning

74 500 personer deltog enligt mediekollektivet Occurrence, men arrangören uppger 600 000.

Marschen kallades Marchon Enfants och anspelar på nationalsången Marseljäsen.

21 grupperingar låg officiellt bakom marschen, många ultrakatolska men även andra kristna.