Hoppa till innehållet

ETC på plats

”Frankrike är ett laboratorium för islamofobi”

Den nya lagen mot separatism har väckt skarpa protester.  Bilden är från en demonstration  i februari i Paris, Frankrike.
Den nya lagen mot separatism har väckt skarpa protester. Bilden är från en demonstration i februari i Paris, Frankrike. Bild: Bild: Thibault Camus/AP/TT

Dagens ETC.

Förra veckan godkändes lagen mot separatism definitivt – i vissa kretsar känd som antimuslimlagen. Franska regeringen menar att den är en del av kampen mot islamistisk separatism. Men stora delar av Frankrikes muslimska befolkning samt människorättsorganisationer ser det som ytterligare diskriminering riktat mot muslimer.

Efter sju månaders debatter och omröstningar i parlamentets två kammare röstades lagen definitivt igenom i national­församlingen i veckan. Lag­förslaget, som har skapat en diplomatisk kris mellan Frankrike och flera muslimska länder, har fått president Emmanuel Macron att vända sig direkt till anglosaxisk press som, enligt presidenten “missförstått lagen och Frankrike”. Lagtexten heter “lagen som säkrar respekten för de republikanska värderingarna” – men kallas även lagen mot separatism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser