Utrikes.

2017-07-23 12:30
  • Bild: Press/The brainwashing of my dad
  • Jen Senko upplevde att hennes pappa blev personlighetsförändrad av högermedia till den grad att hon inte tvekar att använda ordet ”hjärntvätt”. Bild: Press/The brainwashing of my dad
    Jen Senko upplevde att hennes pappa blev personlighetsförändrad av högermedia till den grad att hon inte tvekar att använda ordet ”hjärntvätt”.
  • Under arbetet med dokumentärfilmen kontaktades Jen Senko av mängder av människor som alla hade gemensamt att de sett en närstående förändrats och upplevt att det splittrat deras familjer. Bild: Press/The brainwashing of my dad
    Under arbetet med dokumentärfilmen kontaktades Jen Senko av mängder av människor som alla hade gemensamt att de sett en närstående förändrats och upplevt att det splittrat deras familjer.

”Fox News hjärntvättade min pappa”

Dokumentärfilmaren Jen Senko såg sin pappa förändras från en opolitisk men öppensinnad demokrat, till en arg och hatisk högerman. I filmen ”The brainwashing of my dad” försöker hon reda ut vad som hänt – både med honom och med det amerikanska medielandskapet.

Frank Senko hade aldrig hållit i ett vapen, men var plötsligt medlem i vapenlobbyorganisationen NRA. Han hade knappt satt sin fot på snabbmatskedjan Hooters, med de utmanande klädda servitriserna, men var nära att kasta sin dotter ur bilen när hon ifrågasatte hans tirad om hur feminazis ville stoppa Hooters.

Han var en djurvän som plötsligt hatade djurrättsorganisationen Peta. Hans förändring slog in en kil i familjen, där ingen annan delade varken hans världsbild eller hans informationskällor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– När jag växte upp var min båda mina föräldrar väldigt öppensinnade och inte särskilt politiska. Jag betraktade dem som opolitiska Kennedy-demokrater, berättar Jen Senko när ETC ringer upp.

Pappan började förändras efter en flytt som gjorde att han fick en längre pendling till jobbet. Han fördrev tiden i bilen med att lyssna på radio, så kallad Talk radio, ett radioformat som utgår från diskussion om aktuella händelser. Majoriteten av de amerikanska Talk radio-stationerna är konservativa.

– I början lyssnade han på Bob Grant, som är högerradions fader. Han är öppet rasistisk och sexistisk, berättar Jen Senko.

Därefter började pappan även titta på Fox News och lyssna på Rush Limbaugh, en högerradioman som hävdat att det saknas forskning som stödjer att nikotin skulle vara hälsofarligt, att havsnivån inte stiger av att polarisarna smälter och att det oljebaserade materialet styrofoam är biologiskt nedbrytbart. Rush Limbaug finansieras av bland andra högertankesmedjan Heritage foundation.

– Min pappa började långsamt förändras. Han blev arg och oresonlig och fanatisk. Han började skicka hatiska mejl till hela familjen. Vi bad honom sluta, men han slutade inte. Det jobbigaste var personlighetsförändringen. Det var som när någon går med i en sekt. Han förändrades, blev allt mer isolerad, blev arg om hans åsikter utmanades.

Jen Senko ville gå till botten med hur pappan påverkats av högermedia och gjorde en Kickstarter-kampanj för att samla medel till att göra en dokumentärfilm. Hon fick in mer än det hon behövde, men kontaktades också av mängder av personer som delade hennes erfarenhet av att se en närstående förändras.

– Jag visste inte att detta var ett större fenomen förrän jag började göra filmen. Men många hade upplevt samma sak, att deras familjer splittrats av den här ilskan.

– Det jag också upptäckte när jag började göra efterforskningar var att den här högervridningen av media inte var en slump. Den var planerad.

Fattiga människor blev ”the takers”

I filmen går Jen Senko igenom modern amerikansk mediehistoria och de policybeslut som format dagens amerikanska medielandskap. Med start i 60-talet och högerns strategier att få mer tv-tid, via Reaganeran, högertankesmedjorna, talk radios och Fox News genomslag, tar hon sig framåt till dagens situation.

– De frågade sig hur kan vi sälja våra impopulära åsikter, som endast tilltalar rika, till folket? Ett sätt att göra det var att attackera media, säger Jen Senko.

Filmen återger hur högern började arbeta med buzzwords, som planterades hos mängder av högeropinionsbildare, som att fastighetsskatt blev ”dödsskatt”, fattiga människor blev ”the takers”, försök till allmän vårdförsäkring blev ”regeringsövertagande av vården”. Och hur det ständigt hamrades att media var liberal och vänstervinklad.

– När de började hamra att media var liberal, så satte det övrig media på defensiven. Och för att försvara sig så tog man in många fler konservativa. Det har gjorts beräkningar på detta att media började ha fler konservativa personer i studion än liberala. Det var en sorts påtryckningstaktik, som media svarade på. Det planterades, precis som att himlen är blå, media är liberal. Så media kom närmare högern. Och när sedan Fox News startar 1996, och det går bra, så försöker övrig media imitera dem. Hela debatten har undan för undan vridits långt åt höger.

Högervridningen har också underlättats av policybeslut, som öppnade upp för ägarkoncentration och som tog bort reglering som förband radiosändare till ett samhällsuppdrag, togs bort under Reagan.

– Det här har splittrat vårt land. Det har inte varit så här splittrat sedan inbördeskriget.

Sa ”god jul” utanför synagogan

Frank Senko började aggressivt önska folk ”God jul”, oavsett säsong. Fox News hade förklarat att liberaler ville döda julen, förbjuda granar i skolan och så vidare. Man skulle inte längre ”få” säga ”God jul”, utan istället skulle man säga ”Happy holidays”.

– Gick han förbi en synagoga kunde han utbrista ”God jul!”, berättar Jen Senko.

Efter Donald Trumps vinst sa hans kampanjledare att nu är det återigen säkert att säga ”god jul”. Hur har den här typen av högermedia format Donald Trumps väljarbas tror du?

– För det första så tror jag inte att Donald Trump skulle vara som han är, om det inte var för högermedia. Han är en av de där papporna som sögs in i det. Jag tror att media inte bara skapade hans följare, utan också honom själv. Och hans supporters tror på allt han säger. 74 procent tror att han vann med  en majoritet av rösterna, de har dramatiskt annorlunda fakta. Folk har inte haft någon löneutveckling, deras jobb flyttar till andra länder. De använder den otillfredsställelsen och skyller på fattiga, svarta och minoriteter och skapar ilska. Du får en väldigt arg grupp människor, och så kommer en stark man och säger att jag ensam kan lösa era problem.

Vad tycker du om diskussionen om att vi levar i en postsanningsera?

– Ja, sanning spelar ingen roll längre. Högermedia har odlat så mycket misstro mot övrig media. Det spelar ingen roll vad Donald Trump säger. Folk kommer stödja honom ändå, de matas med alternativa historier om vad som händer.

– I och med insikten i att fejknyheter finns, gör nyhetsförmedlare mer försiktiga. Jag ser försiktigt positiva resultat av detta. Men ofta utelämnas väldigt viktiga historier i mainstreammedias bevakning.

Jag har en släkting som är väldigt arg i sociala medier. Häromveckan var han arg över att en tidning inte rapporterade ursprung på tre pojkar som plågat en svan till döds. När jag skickade en länk om att de kom från Djursholm var han bara tyst. Hur når man någon som är så övertygat om att allt är invandringens fel?

– Åh, herregud, jag kan inte fatta att det här pågår hos er också. Det är bra att presentera fakta som motsäger bilden. Han kanske inte säger något, men så kanske han hör något mer som utmanar hans världsbild och sedan något mer. Jag och mina syskon slutade kommunicera med pappa, men mamma fortsatte. Hon fortsatte faktakolla hans utspel. Min mamma blev besatt av faktagranskning. Du vet hur man ibland hamnar i en diskussion med någon och halvvägs in börjar man känna att, oj, de har ju rätt. Man kanske inte erkänner det direkt, men det händer något i bakhuvudet på en. Sådana frön måste sås hos de faktaresistenta och arga.

– På ett personligt plan måste du avaktivera amygdalan och få ut dem ur det rädda, arga, kämpa eller fly-stämningsläget, aktivera deras rationella tänkande. Deras tänkande hjärnor, inte deras rädda. Ställ frågor, hitta gemensamma nämnare.

– På en större skala, måste vi stigmatisera medier som Fox och högerpropagandan. Vi måste driva med dem, det är vänstern bra på, vi har ett bra sinne för satir och det har inte de. Vi måste påtala att det är fejknyheter. Men vi måste också återinföra lagar mot mediekoncentration. Vi måste vara proaktiva och inte reaktiva.

Hur är vi proaktiva?

– Media ska vara för folket, radiovågorna ska inte tillhöra företagen. Det måste finnas lagar om hur mycket av materialet som får vara opinionsbildning om något ska få kallas nyheter. Sedan måste mediekritik läras ut. Folk måste lära sig förstå media. Var det kommer ifrån, vem som står bakom det. Folk måste lära sig om taktikerna, ilska, lögner, repetition. Folk måste lära sig om manipulation, hur de kan bli manipulerade för ekonomisk eller politisk vinning. Och människor måste lära sig kolla källor och värdera de källorna.

Vilka nyhetskällor använder du dig av?

– Många olika, det är ofta grejen med progressiva och liberaler. De har många olika informationskällor, medan exempelvis 59 procent av republikanerna har Fox News som enda informationskälla. Jag läser mycket läsarstödda nyheter. Jag litar mer på det än på företagsfinansierad media. Jag ser en del mainstreammedia, men jag vet att det inte är hela bilden. Jag läser Truthout, det var min mamma som tipsade om det, Alternet är bra och Amy Goodmans Democracy Now, det är riktigt stabil journalistik.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fox news

Fox News är en tydligt konservativ och republikanskt vinklad tv-kanal som startades 1996 av Rupert Murdoch och Roger Ailes.

Sedan 2002, då Fox News gick om CNN, har kanalen haft flest tittare bland kabelkanalernas nyhetskanaler.

Pew Research center har jämfört andelen tyckande och analys, med andelen faktabaserad nyhetsrapportering hos Fox och andra nätverk och kommit fram till att Fox News har en betydligt högre andel tyckande.

2012 kom en studie som visade att personer som hade Fox News som enda nyhetskälla svarade sämre på frågor om aktuella händelser, än personer som inte tittade på nyheter alls. Fox News var den enda kanalen vars tittare hade sämre nyhetskännedom än personer som inte tittade på nyheter alls.