Utrikes.

2020-09-14 16:02
  • Bönder skördar kokablad i Puerto Bello, i delstaten Putumayo i Colombia. Bild: Fernando Vergara/TT
    Bönder skördar kokablad i Puerto Bello, i delstaten Putumayo i Colombia.
  • Colombias President Iván Duque Marquez, ledare för partiet Demokratisk center, vill se hårdare tag mot narkotikahandeln. Bild: TT
    Colombias President Iván Duque Marquez, ledare för partiet Demokratisk center, vill se hårdare tag mot narkotikahandeln.
  • USA:s tidigare president Richard Nixon startade kriget mot drogerna för snart 50 år sedan. Bild: TT
    USA:s tidigare president Richard Nixon startade kriget mot drogerna för snart 50 år sedan.
Puffetikett
Dagens ETC

Förslaget som ska stoppa de kriminella: Legalisera kokainet

Ett historiskt lagförslag lades nyligen fram av oppositionspolitiker i Colombia: Låt staten reglera kokainet. I praktiken skulle det innebära att mattan dras bort under den kriminella droghandelns fötter – och att privatpersoner får rätt att använda ett gram kokain i veckan, helt lagligt.   

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Colombia har den största kokainproduktionen i världen. Nu vill den politiska oppositionen i landet att staten ska ta över marknaden. Förslaget lades fram i kongressen 25 augusti i år av senatorerna Iván Marulanda, från Partido verde, det gröna partiet, och Feliciano Valencia, från Mais, ursprungsbefolkningspartiet för social rättvisa.

Det ovanliga lagförslagets syfte är att sätta stopp för de sociala problem och det eskalerande våld som droghandeln och motståndet mot droghandeln har gett upphov till under decennier.

– Detta lagförslag är en del av kampen mot narkotikahandeln eftersom det handlar om att bli av med de maffior som drar nytta av den och förstör för det colombianska folket på vägen, säger senator Ivan Marulanda till tidningen El Tiempo.

Vill legalisera ett gram i veckan

Tanken är att staten ska kontrollera hela produktionskedjan och därmed reglera samtliga kokaodlingar som regeringen och FN hittills har identifierat, täckande omkring 154 tusen hektar runt om i landet.

I förslaget föreslås att ett begränsat personligt bruk av ett gram kokain per vecka ska tillåtas. Men främst ska kokainet användas för medicinska syften, även om det finns en stor vetenskaplig lucka för vilka dessa är. Export ska också tillåtas, men även där främst för vetenskapliga och medicinska syften land till land.

Adam Isacson, Colombia- och drogpolicyexpert från organisationen Washington office of Latinamerica (WOLA) ser förslaget som ogenomförbart men symboliskt viktigt för att skapa en debatt om konsekvenserna för droghandeln.

– Feliciano Valencia är en stark röst för många på landsbygden och jag tror att förslaget är seriöst menat, men oppositionen är nog också medvetna om att det inte lär gå igenom. USA skulle inte tillåta det, FN skulle inte tillåta det, Colombia skulle ses som ett paria och isoleras från omvärlden, säger han till Dagens ETC.

Nixon startade kriget

Colombias president Iván Duque, ledare för partiet Demokratisk center som trots namnet är ett konservativt högerparti, har många gånger varit tydlig med att hårdare tag är den enda lösningen för problemen relaterade till narkotikahandeln.

Kriget mot drogerna startade med USAs president Nixon för snart 50 år sedan men har sedan dess varken lett till minskad kriminalitet eller droger. Förra året uppmättes produktionen av kokain till 1,137 ton, vilket är cirka 1,5 procent högre än året innan enligt FNs drog- och brottsbekämpningsbyrå UNODC.

Adam Isacson menar att om lagförslaget om statlig reglering av kokain mot förmodan ändå skulle gå igenom kan det troligtvis vissa positiva effekter för landet. Bland annat skulle en av landets största exportvaror flyttas ur organiserade kriminella gruppers händer.

– Priserna skulle falla och det skulle leda till att våldet också minskade på landsbygden. Urbefolkningar skulle absolut vinna på det, de har haft många räder på sina territorier av regeringen och terroriseras också av kriminella grupper som vill ta över deras landområden. Även korruptionen skulle minska eftersom många politiker själva är involverade i droghandeln.

Redan lagligt att äga kokain

Enligt lagförslaget så skulle missbruket motverkas genom att varje person som registreras för att få köpa kokain först gör en fysisk undersökning. Fler avvänjningskliniker skulle också öppnas. Men det är svårt att veta hur mycket kokainmissbruket, som idag är relativt lågt i Colombia, skulle öka. Redan idag är det dock tillåtet att inneha ett gram kokain för personligt bruk, men man får inte sälja eller odla drogen.

– Kokain är uppenbarligen mer beroendeframkallande än många andra droger. Vi skulle inte veta vad kostnaden skulle landa om fler människor började försumma sina jobb och sina barn på grund av missbruk, säger Adam Isacson.

Han tror inte heller att kriminaliteten skulle försvinna helt, utan skulle snarare flytta till andra områden.

– De skulle istället tjäna pengar på droger som opiater, cannabis och andra kriminella aktiviteter som är mindre lönsamma.

Adam Isacson vill helst se en mellanväg.

– Makthavare behöver tänka mer på skadereducering. Att inte gå efter fattiga bönder utan istället följa pengarna. Det måste också finnas en högre statlig närvaro i olika delar av landet, inklusive läkare, lärare och polis. Det kommer aldrig gå att eliminera kokain men jag tror att det är möjligt att få ner det till en mycket mer hanterbar nivå, säger Adam Isacson.

”The war on drugs”

USA och Colombias gemensamma ansträngningar att med våld och hot utrota den illegala droghandeln fortsätter. I mars i år uppmuntrade president Trump att Colombias president Iván Duque ska återuppta besprutningen av kokaplantor som man slutade med 2015 då det framkom att att besprutningen orsakade allvarliga cancersjukdomar hos bönderna och att djur och natur också skadades. Duque föll för pressen från Trump och bestämde i slutet av maj att besprutningarna ska genomföras. Covid-19-pandemin satte dock ett tillfälligt stopp för planerna. Idag känner sig många bönder tvingade till att odla kokaplantan eftersom den ger högre avkastning än annat jordbruk.