Utrikes.

2017-09-25 08:11
 • Bistånd i utbyte mot migrationsbekämpning Bild: Mohamed Ben Khalifa/AP
  Bistånd i utbyte mot migrationsbekämpning
 • Turkiet: gränsvakter dödar syriska flyktingar
  Turkiet: gränsvakter dödar syriska flyktingar
 • Sudan: asylsökande straffas med piskrapp Bild: Nasser Nasser/AP
  Sudan: asylsökande straffas med piskrapp
 • ”Europa går nu en väldigt farlig väg. När det gäller exempelvis migration så går vi inte längre den väg som stavas mänskliga rättigheter”, säger Michelle Pace. Bild: Press
  ”Europa går nu en väldigt farlig väg. När det gäller exempelvis migration så går vi inte längre den väg som stavas mänskliga rättigheter”, säger Michelle Pace. 
 • ”Jag vågar nog säga att du aldrig kommer att ha ett rättvist och snabbt system som kan ta hand om 12 000 asylansökningar i månaden, säger Mattia Toaldo. Bild: Press
  ”Jag vågar nog säga att du aldrig kommer att ha ett rättvist och snabbt system som kan ta hand om 12 000 asylansökningar i månaden, säger Mattia Toaldo. 

Forskaren: Så avgörs EU:s öde av flyktingfrågan

EU:s samarbetspartners

Bistånd i utbyte mot migrationsbekämpning

EU:s avtal med Turkiet som slöts i mars 2016 innebar ett skifte i hur EU hanterar migration, enligt människorättsforskare. EU villkorar nu alltmer biståndspengar med att mottagarländerna ska stoppa migranter som kan tänkas vilja ta sig till Europa.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


EU har idag migrationsrelaterade samarbeten med regeringar i ett tjugotal afrikanska länder, vilket inkluderar auktoritära och repressiva regimer som Eritrea och Sudan. EU fokuserar dock främst på på Chad, Niger och särskilt Libyen.

Turkiet: gränsvakter dödar syriska flyktingar

Avtalet med Turkiet innebar också att Turkiet i utbyte mot omkring sex miljarder kronor åtog sig att stoppa migranter från att ta sig in i EU. Sedan dess har turkiska gränsvakter skjutit och dödat syriska flyktingar som har försökt ta sig in i Turkiet.

Enligt Syrian Observatory for Human Rights dödades minst 163 flyktingar under 2016. Omkring tre miljoner syriska flyktingar befinner sig idag i Turkiet.

Sudan: asylsökande straffas med piskrapp

I februari rapporterade The Guardian att omkring 65 asylsökande – de flesta från Etiopien – straffades med 40 piskrapp vardera och böter på över 6 000 kronor. Det skedde efter en fredlig protest mot att Sudan höjt sina visumprocessavgifter.

”Incidenten väcker farhågor om styrkan i de människorättsvillkor som bifogades till de över 800 miljoner kronor som EU-kommissionen gett i migrationsrelaterat bistånd till Sudan”, skriver The Guardian.