Utrikes.

2017-09-25 08:11
 • Bistånd i utbyte mot migrationsbekämpning Bild: Mohamed Ben Khalifa/AP
  Bistånd i utbyte mot migrationsbekämpning
 • Turkiet: gränsvakter dödar syriska flyktingar
  Turkiet: gränsvakter dödar syriska flyktingar
 • Sudan: asylsökande straffas med piskrapp Bild: Nasser Nasser/AP
  Sudan: asylsökande straffas med piskrapp
 • ”Europa går nu en väldigt farlig väg. När det gäller exempelvis migration så går vi inte längre den väg som stavas mänskliga rättigheter”, säger Michelle Pace. Bild: Press
  ”Europa går nu en väldigt farlig väg. När det gäller exempelvis migration så går vi inte längre den väg som stavas mänskliga rättigheter”, säger Michelle Pace. 
 • ”Jag vågar nog säga att du aldrig kommer att ha ett rättvist och snabbt system som kan ta hand om 12 000 asylansökningar i månaden, säger Mattia Toaldo. Bild: Press
  ”Jag vågar nog säga att du aldrig kommer att ha ett rättvist och snabbt system som kan ta hand om 12 000 asylansökningar i månaden, säger Mattia Toaldo. 

Forskaren: Så avgörs EU:s öde av flyktingfrågan

Hur EU hanterar migrationen handlar inte bara om asylprocedurer, flyktingströmmar och välfärdsstatens utformning, menar professor Michelle Pace. Det handlar om EU:s öde.

Dagens ETC undersöker vilka vägar EU kan ta för att inte återvända till sitt fascistiska förflutna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”EU står inför ett beslut som kommer att avgöra unionens öde”, skriver forskarna Ali Bilgic och Michelle Pace i den akademiska tidskriften Global Affairs. De syftar på hur EU hanterar migranterna som försöker ta sig till Europa. Antingen, skriver de, fortsätter unionen på den väg som stakats ut de senaste två åren: att stoppa flyktingar innan de når Medelhavet genom avtal med regeringar utanför EU. Detta även om avtalen leder till piskningar av migranter (Sudan), kidnappningar, slaveri och avrättningar (Libyen) eller beväpnad migrationskontroll mot Syrien (Turkiet).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den andra vägen skulle innebära att EU bekämpar de rasistiska strömningarna i medlemsländerna och hittar sätt att ge människor skydd.

– EU grundades efter två världskrig, då våra förfäder sa ”Aldrig igen”. Unionen byggde starka normativa fundament som handlade om att respektera människans rättigheter, säger Michelle Pace, som forskar om EU:s externa samarbeten vid Roskilde universitet, till Dagens ETC.

Fascismen på väg tillbaka

EU har förvisso alltid haft en komplicerad relation till dessa grundläggande värderingar, till exempel så har europeiska länder värnat asylrätten medan de gjort det svårt att komma till EU för att åtnjuta den rätten. Men det som händer nu är av en annan dignitet, enligt Michelle Pace.

– Över hela världen ser vi en olycklig utveckling där högerextrema grupper och en hel del rasistisk diskurs växer. Och Europa går nu en väldigt farlig väg. När det gäller exempelvis migration så går vi inte längre den väg som stavas mänskliga rättigheter. Vi går den populistiska vägen, den som fungerar bra på löpsedlarna och som ger politiker makt genom att tillmötesgå dem som röstar på radikala högerpartier, säger Pace.

– EU växte fram ur en historia av fascism och en väldigt mörk period, och nu tycks vi vara på väg tillbaka.

Ali Bilgic och Michelle Pace ger en rad förslag på hur EU kan vända fascismen ryggen. Det handlar bland annat om att införa hårda sanktioner mot – och vara beredd att utesluta – länder som Ungern, som blockerar alla humana EU-lösningar på migrationsfrågan.

”Den ’europeiska civilisation’ som sådana som [Ungerns premiärminister Victor] Orbán hävdar att de skyddar är den samtida versionen av 1800-talets imperialister, rasister och anhängare av kolonialismen”, skriver de. ”Det är inte den europeiska civilisation som är baserad på mänskliga rättigheter, jämlikhet och friheter.”

Forskarna medger att deras förslag ”mycket väl kan vara omöjliga att genomföra. Men det finns ingen anledning till varför vi som forskar om internationella relationer inte borde kämpa för dem”.

Inga öppna gränser

Andra försöker hitta mer realistiska förslag till hur EU:s migrationspolitik kan ta en mer medmänsklig riktning.

– Mina förslag handlar så klart inte om att EU ska öppna sina gränser. Det skulle vara ohållbart i nästan alla EU:s medlemsstater om man ser till deras interna politiska situation.

Det säger migrationsexperten Mattia Toaldo på tankesmedjan European Council on Foreign Relations. I somras skrev han ett förslag på hur EU kan reformera sin migrationspolitik med rubriken: ”Don’t Close Borders, Manage Them.” Där påpekar han att de flesta som nu kommer till EU över Medelhavet kommer från länder söder om Sahara.

– Eftersom de inte har några andra sätt att stanna legalt i Europa så söker alla dessa människor asyl.

Det har lett till att Italien – som tar emot majoriteten av migranterna – de senaste åren ofta får in 10 000 asylansökningar eller mer varje månad.

– Jag vågar nog säga att du aldrig kommer att ha ett rättvist och snabbt system som kan ta hand om 12 000 asylansökningar i månaden, säger Mattia Toaldo.

Arbetsvisum kan fungera

Hans förslag är att medborgare söder om Sahara får möjlighet att ta sig till EU lagligt genom arbetsvisum. I utbyte lovar ländernas regeringar att göra allt för att ta emot de migranter som får avslag på sina asylansökningar. Förslaget skulle tillmötesgå EU:s medborgare, menar Toaldo.

– Folk skulle se att det tas till kraftåtgärder mot den irreguljära migrationen i utbyte mot en viss reguljär migration.

Hoppas på Sverige

Flera andra tankesmedjor och forskare har presenterat liknande förslag. Men Toaldo har inget hopp om att EU kan anta sådana förslag inom en snar framtid. Det beror dels på låsningarna inom unionen men också på att arbetsvisum i allmänhet utfärdas av enskilda länder.

Mattia Toaldo sätter istället sitt hopp till enskilda medlemsstater, inte minst en koalition centrerad kring Italien, Tyskland och Sverige.

– De tre länderna delar – åtminstone fram till nyligen – en inställning som skiljer sig från många andra medlemsstaters.

Koalitionen skulle omedelbart kunna komma överens med regeringar i Afrika om att ge arbetsvisum i utbyte mot återtagandeavtal, enligt Toaldo. Men det skulle kräva ett politiskt mod.

– Ekonomisk migration från Afrika är inte per definition en dålig sak, och politiker måste våga säga det. Det är dåligt om det är okontrollerat och irreguljärt och går under jord, men om det regleras kan båda sidor tjäna på det.

Diskuterar EU eller medlemsstater några förslag likt de du föreslår?

– Nej, absolut inte. För tillfället är den förhärskande inställningen den som det italienska inrikesministeriet förfäktar: att outsourca till Libyen att trycka tillbaka migranter.

Läs vidare på nästa sida: EU:s samarbetspartners