Utrikes.

2020-11-18 11:20
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Forskare: Immunitet mot covid-19 kan vara flera år

En ny amerikansk forskningsstudie visar att immuniteten mot covid-19 kan vara längre än man tidigare trott – kanske i flera decennier. Det rapporterar New York Times.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Medan flera vaccinstudier de senaste veckorna visat sig framgångsrika har frågan väckts hur ofta vi kommer att behöva vaccineras för att undvika ny spridning av det nya coronaviruset.

I studien från La Jolla Institute for immunology i San Diego har man undersökt blod från 185 personer som tillfrisknat från covid-19. Forskarna har kunnat konstatera att åtta månader efter tillfrisknandet har de allra flesta fortfarande tillräckligt med skydd för att hindra att de blir sjuka igen eller kan smitta andra med viruset.

Forskarna har undersökt antikroppar, B-celler som bildar antikroppar, samt två sorters T-celler som dödar andra infekterade celler. De har sett att efter sex till åtta månader minskar antalet antikroppar, och även i viss mån T-celler, medan antalet B-celler ökar och att det räcker för att skydda personen från återinfektion.

Studien är ännu inte granskad av andra forskare och har inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift, men forskare på Yale och University of Arizona säger till New York Times att resultaten ligger i linje med andra rön och att det inte är otänkbart att immuniteten ska vara i flera år.

Studier på personer som tidigare drabbats av SARS, ett annat coronavirus, visar att de fortfarande har viss immunitet 17 år efter tillfrisknandet.