Utrikes.

2018-01-03 11:33
Leif Lewin, demokratiforskare.  Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Leif Lewin, demokratiforskare. 

Forskare: ”Detta är medelklassens revolt”

Hela den europeiska parlamentarismen är i stor kris. Det menar Leif Lewin, demokratiforskare vid Uppsala universitet.

”Det här är en revolt från medelklassen, man kommer inte att kunna gå vidare i gamla hjulspår.”

 

1900-talet präglades av majoritetsregeringar – men nu får partier allt svårare att bilda regering. I takt med att etablerade politiker försöker hitta former för att navigera i denna situation växer en distans till invånarna, hävdar Leif Lewin, demokratiforskare vid Uppsala universitet.

– Traditionellt är det majoriteten som bestämmer och minoriteten som är i opposition. Men nu försöker man hitta koalitioner – något som hanteras ganska taffligt i de flesta länder. Sverige är ett typiskt exempel på detta, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kritik mot eliter

Leif Lewin konstaterar att bara vissa ledare har haft förmågan att artikulera otåligheten hos befolkningen. Populistiska partier växer, men Leif Lewin hävdar att det är en myt att det framförallt är människor med låg utbildning och små inkomster som dras mot populism och politikerförakt. Snarare handlar det om att allt fler blivit medvetna om och kritiska till eliternas dominans, menar han.

– Hela den europeiska integrationen bygger på att eliten ska bestämma och att övriga ska hålla sig undan. Därför måste man ompröva beslutsprocesserna på ett nytänkande sätt – man kommer inte kunna gå vidare i gamla hjulspår, säger Leif Lewin.

Resultat av ökade klyftor

Han menar att missnöjet inte bara är politiskt utan också ekonomiskt och socialt. Löneutjämningen har pågått sedan 1950-talet, men nu ökar klyftorna igen.

– Bland globaliseringens vinnare finns de rika personerna. Nu ser vi en revolt från medelklassen, säger Leif Lewin.

Få tror att politiker bryr sig

Enligt en nyligen publicerad undersökning av Chatham House, en oberoende tankesmedja stationerad i London, tror bara 8 procent av Europas invånare att politikerna verkligen bryr sig om vad de tycker.

Dagens ETC träffade flera av politikerna på ”Innovation of politics” i Wien i december. ”Innovation of politics” är ett paneuropeiskt nätverk som syftar till att utbyta erfarenhet av alternativa politiska idéer. Tanken är att finna nya broar där det demokratiska underskottet på sikt ska reduceras.