USA.

2016-03-01 08:32
Hillary Clinton. Bild: Jeff Roberson/AP
Hillary Clinton.

Fördel Clinton bland de svarta väljarna

Demokraternas presidentkandidater Hillary Clinton och Bernie Sanders uppvaktar afroamerikanska väljare inför supertisdagen. För Bernie Sanders gäller det att vinna över en stor grupp svarta väljare för att ha en chans kvar i primärvalen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hillary Clintons starka stöd bland afroamerikaner har kallats för hennes ”brandvägg” som stänger rivalen Bernie Sanders ute från chansen att bli Demokraternas presidentvalskandidat. Bernie Sanders, från den mer eller mindre helvita delstaten Vermont, har haft svårt att nå ut till den gruppen. I primärvalet i South Carolina i lördags vann Hillary Clinton överlägset, och bland delstatens många svarta väljare tog hon hela 84 procent av rösterna.

Under supertisdagen kommer brandväggen testas på nytt i delstater som Georgia, Alabama och Tennessee, med stor afroamerikansk befolkning. Enligt opinionssiffrorna ser framgången från South Carolina ut att upprepas.

Klyftan mellan de båda kandidaternas popularitet minskar när det gäller unga svarta väljare – åldersgruppen där Bernie Sanders har sina kärnsupporters.

Under de senaste månadernas kampanjmöten har Bernie Sanders talat allt mer om polisbrutalitet mot svarta och en rasdiskriminerande kriminalpolitik. Samtidigt har Hillary Clinton frågorna långt upp på sin agenda, och har markerat mot att socialdemokraten Bernie Sanders fokuserar på ekonomisk ojämlikhet när han diskuterar svartas situation.

– Vi måste konfrontera den systematiska rasismen, för det handlar inte bara om problem med ekonomisk ojämlikhet, sa Hillary Clinton vid ett möte i Harlem, New York tidigare i februari.

Obama fortfarande populär

Hillary Clintons stora försprång i väljargruppen bygger delvis på att hon förknippas med Barack Obama som utsåg henne till utrikesminister, och att hon har lång erfarenhet av att arbeta med medborgarrättsfrågor. Många väljare ser därför Hillary Clint­on som den kandidat som kan fortsätta bygga vidare på Barack Obamas gärning som president. Barack Obama är fortfarande mycket populär bland svarta amerikaner, med förtroendesiffror på 89 procent.

Det är även expresident Bill Clinton, som turnerar runt och valtalar som en del av Hillary Clintons valkampanj. Men Hillary Clinton har också kritiserats för sitt agerande under sin makes tid som president. Den inflytelserika svarta juridikprofessorn och författaren Michelle Alexander skrev en artikel i tidningen The Nation, med titeln ”Varför Hillary Clinton inte förtjänar svartas röster”, om Hillary Clintons stöd för Bill Clintons straffreform 1994 – som innebar hårdare straff för bland annat narkotikaförsäljning – och som ledde till att mängder av unga svarta män hamnade i fängelse.

Stöd från intellektuella

Bernie Sanders har fått stöd från svarta intellektuella som författaren och journalisten Ta-Nehisi Coates, regissören Spike Lee och Ben Jealous, tidigare ordförande för medborgarrättsrörelsen NAACP. Hillary Clinton har stöd från en rad svarta medborgarrättsprofiler och politiker, och mödrarna till Trayvon Martin, Sandra Bland, Dontre Hamilton och Eric Garner; svarta människor som alla dött i samband med polis- och vaktingripanden, och som uppmärksammats i Black Lives Matter-rörelsens protester. Bernie Sanders har hävdat att hans popularitet bland svarta väljare kommer att växa när de lär känna honom, och hans långa engagemang i medborgarrättsrörelsen. Om hans kampanjmöten i de delstater som röstar idag givit tillräcklig effekt återstår att se.