Utrikes.

2016-12-13 08:29
Många länder i väst har 18-årsgräns för äktenskap. Men undantag är vanliga. Sedan 2010 har domare i New York, USA,   godkänt ett flertal äktenskap mellan 14–15-åriga flickor och vuxna män.  Bild: TT
Många länder i väst har 18-årsgräns för äktenskap. Men undantag är vanliga. Sedan 2010 har domare i New York, USA, godkänt ett flertal äktenskap mellan 14–15-åriga flickor och vuxna män. 

FN vill förbjuda barnäktenskap

Barnäktenskap förknippas ofta med auktoritära och svagt utvecklade stater. Men många barn gifter sig även i väst, trots lagstadgad 18-årsgräns. Närmare 4 000 barn gifte sig åren 2000–2010 bara i staten New York.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De flesta västländer och amerikanska delstater har en lagstadgad 18-års gräns för äktenskap. Men i exempelvis New York kan en 14-åring ändå gifta sig, så länge en domare godkänner alliansen. Sedan 2010 har domare i New York godkänt ett flertal äktenskap mellan 14–15-åriga flickor och vuxna män. Likadant i New Jersey. Där visar statistiken att 163 barn mellan 13–15 år gifte sig åren 1995–2012, drygt 90 procent av dem med vuxna män. "I många fall kunde åldersskillnaden makarna emellan ha medfört våldtäktsåtal, snarare än äktenskapslicens", skriver The New York Times.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Undantag från 18-årsgränsen är vanliga även i Europa. Med tillstånd från föräldrar eller en domare kan 16-åringar gifta sig i Norge, Tyskland, Österrike, Italien, Nederländerna, Spanien och Storbritannien, för att ta några exempel.

Kränkning av barns rättigheter

Enligt Unicef innebär barnäktenskap en kränkning av barnets mänskliga rättigheter och för med sig en rad negativa konsekvenser. Barnbrudar (även pojkar berörs av barnäktenskap, men majoriteten är flickor) utsätts oftare än kvinnor som gifter sig i vuxen ålder för våld i hemmet. Många går miste om utbildning och framtida försörjningsmöjligheter och riskerar sin hälsa i samband med graviditeter och förlossningar som deras unga kroppar inte är mogna för. Ett flertal länder, bland dem USA, har nyligen förbundit sig till FN:s hållbarhetsmål som bland annat  innehåller en skrivelse om att eliminera barn- och tvångsäktenskap i världen till 2030.

Barnäktenskap förekommer i de allra flesta av världens länder, men är vanligast i delar av Afrika och Sydasien, följt av Latinamerika, Karibien och delar av Mellanöstern. Fattigdom, tradition och rädsla för social stigmatisering om dottern blir gravid utanför äktenskapet är några av de viktigaste orsakerna bakom barnäktenskap.

Tvångsgiftemål i flyktingläger 

Den pågående flyktingkrisen har medfört att fler flickor tvingas gifta sig i flyktingläger, enligt en rapport från UNFPA (FN:s befolkningsfond).

Exempelvis var barnäktenskap tidigare relativt ovanligt i Syrien. Sedan kriget bröt ut har det ökat dramatiskt.

– När en stor familj tvingas leva på flykt, hopträngda i ett tält eller husvagn, är det lättare att gifta bort en dotter till en annan familj, säger Idzihar, själv flykting från Syrien, till UNFPA.

Sverige införde förbud mot barnäktenskap 2014. Då försvann också möjligheten att söka äktenskapsdispens för underåriga.

Tidigare i år kritiserades svenska kommuner för att tillåta asylsökande gifta barn att leva ihop med den de är gifta med, men det finns inget stöd för att inte erkänna utländska giltiga äktenskap i den svenska lagstiftningen, så länge ingen av makarna är svensk eller bodde i Sverige när paret gifte sig.

Barnäktenskap i världen

Enligt UNFPA (FN:s befolkningsfond) gifte sig 700 miljoner av världens idag levande kvinnor när de fortfarande var barn.

Siffran väntas stiga till närmare en miljard år 2030.

Barnäktenskap är tillåtet i 116 länder, enligt en rapport från Pew Research. 

Av 198 undersökta länder hade 153 lagar om 18-årsgräns för -äktenskap, men undantag medges i många länder om föräldrarna samtycker och/eller rättsligt godkännande ges av domstol.

Många länder ger dispens från lagstiftad åldersgräns vid äktenskap för människor som tillhör en viss religion.

I 37 länder är åldersgränsen för att ingå äktenskap lägre för -kvinnor än för män, exempelvis i Sudan där pojkar får gifta sig vid 15 och flickor vid 10 års ålder.

l Sverige införde förbud mot barnäktenskap 2014. Då försvann också möjligheten att söka äktenskapsdispens för underåriga.