Utrikes.

2016-06-16 11:21
 • Bild: Joakim Medin
 • YPG-gerillan från syriska Rojava undsatte 50 000 yezidiska flyktingar, genom att slå tillbaka IS och öppna upp en evakueringskorridor från Shingalbergen. Kvinnliga soldater deltog själva i operationen för att rädda andra kvinnor från slaveriet hos IS. Bild: Joakim Medin
  YPG-gerillan från syriska Rojava undsatte 50 000 yezidiska flyktingar, genom att slå tillbaka IS och öppna upp en evakueringskorridor från Shingalbergen. Kvinnliga soldater deltog själva i operationen för att rädda andra kvinnor från slaveriet hos IS.
 • Bild: Joakim Medin
 • Många yezidier flydde med bara kläderna de bar på kroppen. Flera gånger tvingades man lämna var familjemedlemmar som var för gamla för att orka fly, hos IS. Bild: Joakim Medin
  Många yezidier flydde med bara kläderna de bar på kroppen. Flera gånger tvingades man lämna var familjemedlemmar som var för gamla för att orka fly, hos IS.
 • Yezidierna som undkom IS kidnappningar fick ofta gå i flera dagar utan mat och vatten för att nå den syriska gränsen. Bild: Joakim Medin
  Yezidierna som undkom IS kidnappningar fick ofta gå i flera dagar utan mat och vatten för att nå den syriska gränsen.
 • Bild: Joakim Medin

FN: IS attack mot yezidierna var ett folkmord

En undersökningskommission från FN har erkänt IS attack mot den yezidiska minoriteten som ett pågående folkmord. Förhoppningen är att beslutet ska leda till juridiska konsekvenser mot jihadisterna – även i svenska domstolar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fordonen dök upp i en lång konvoj bortifrån den irakisk-syriska gränsen. Personbilar, lastbilar, traktorer, boskapsvagnar. Överallt trängdes det människor som var täckta av damm, blodiga sår, och som blivit svårt brända av den starka sommarsolen. Innan konvojen ens stannat till kastade sig folk ut på marken. De skrek. Först efter vatten till sina uttorkade strupar, sedan efter släktingar och vänner, som försvunnit längs vägen.

– Vi såg hundratals människor dö! Bebisar och små barn törstade ihjäl! Det fanns knappt mat heller, det var bara en fråga om att fly, berättade en medelålders, gråtande man för mig då.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

På den torra jorden runt omkring oss låg barn och åldringar, utmattade efter dagar på flykt. Vissa reste sig aldrig igen. Skriken av ångest blev allt högre över det som många redan då kunde berätta: krigarna från Islamiska staten (IS) hade fångat tusentals människor. Vissa hade under dödshot tvingats konvertera till islam. Många andra pojkar och män hade genast avrättats, medan småflickor och kvinnor sålts som sexslavar.

Idag erkände den Oberoende internationella undersökningskommissionen om Syrien, som skapades av FN:s människorättsråd 2011, i en ny rapport IS attack mot yezidierna i norra Irak som ett pågående folkmord. IS anföll den kurdisktalande religiösa minoriteten i staden Shingal – Sinjar på arabiska – i augusti 2014. Irakisk-kurdiska peshmergastyrkor i staden retirerade och lämnade invånarna försvarslösa. 50 000 yezidier flydde IS upp i Shingalbergen och räddades från att dö där bara efter att kurdiska YPG-gerillan intervenerat från Syrien. På plats i Syrien var jag och min fotograf de enda västerländska vittnena att se denna räddningsoperation inledas. Scenerna med de skräckslagna flyktingarna är de värsta jag sett i hela mitt liv.

Yezidierna har länge förföljts på grund av fördomar om att de ska vara djävulsdyrkare. Men den massaker IS sedan låg bakom, tvångskonverteringarna och förslavandet av tusentals kvinnor, menar kommissionen har varit ett systematiskt försök att utplåna hela minoriteten.

– Yezidierna är inte offer på grund av en bomb som skulle ha smällt ändå, utan blev särskilt utpekade av IS. Därför är det viktigt att kalla det här för vad det är. IS är ett terrorhot men har också begått det kanske värsta brottet som finns, säger en anonym källa vid FN:s människorättsråd.

Läs vidare på nästa sida: Kan ställas inför rätta i svensk domstol

IS attackerade Shingal – Sinjar på arabiska – i norra Irak den 3 augusti 2014. Kurdiska peshmergastyrkor fanns först i staden, men retirerade utan att varna civilbefolkningen, när IS avancerade.

50 000 yezidier flydde upp i de närbelägna Shingalbergen, där de räddades från att törsta och svälta ihjäl av den kurdiska YPG-gerillan, som öppnade upp en evakueringskorridor in till syriska Rojava.

Upp emot 5000 yezidiska kvinnor och flickor rapporterades ha blivit sexslavar hos IS.

Barack Obama hänvisade till attacken mot Shingal för att återvända militärt till Irak och börja flygbomba IS. Kort efteråt bildades den internationella koalitionen mot IS, där även Sverige ingår.

Shingal befriades från IS i november 2015. Internkurdiska politiska konflikter har försvårat både rörlighet och handel i området, vilket lett till att få civila yezidier ännu kunnat återvända hem.