Utrikes.

2019-09-05 09:45
Milismän som finansierats av Förenade Arabemiraten är på väg mot fronten där intensiva strider mot Houthi-rebellerna pågår.  Bild: Narman El-Mofty/AP/TT
Milismän som finansierats av Förenade Arabemiraten är på väg mot fronten där intensiva strider mot Houthi-rebellerna pågår. 
Puffetikett
Dagens ETC

FN anklagar USA för krigsbrott

Storbritannien, USA och Frankrike kan ha deltagit i krigsbrott i Jemen, visar en ny FN-rapport. Detta efter att länderna har beväpnat och stöttat den Saudi-ledda koalition som bland annat riktat in sig på att svälta civila som krigstaktik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En panel med FN-experter har för första gången satt ihop en lista på 160 militära officerare och politiker som kan komma att åtalas för krigsbrott. I rapporten anklagas koalitionen, ledd av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, för att systematiskt bomba civila och hindra matleveranser till ett land där det råder svält.

Även Houthi-rebellerna anklagas för krigsbrott då de enligt rapporten använt barnsoldater. Om övergreppen kan bekräftas av en oberoende domstol kan det resultera i att enskilda individer ställs till svars för krigsbrott, konstateras det i ett uttalande från FN-panelen.

Uppgifterna i FN-rapporten bygger bland annat på fler än 600 intervjuer med offer och vittnen, förutom FN-utsändas egen ­dokumentation från landet.

Viktiga bevis

I Storbritannien har vapen­leveranserna till den Saudiledda koalitionen blivit föremål för prövning i domstol. Den 20 juni fastslogs att den brittiska regeringen har brustit i sin undersökning av riskerna för krigsbrott. Brittiska regeringen har ännu inte svarat på detta.

FN-rapporten kommer nu att användas som bevismaterial för de som vill stoppa det brittiska stödet för Saudiarabien.

– Den här chockerande rapporten borde fungera som en väckarklocka för den brittiska regeringen. Den innehåller alla uppgifter som behövs för att bevisa det lidande som Stor­britanniens vapenleveranser skapar för Jemens befolkning, säger Oxfams Jemen-chef Muhsin Siddiquey, till Guardian.

Jemen-kriget

Sedan den saudiskledda militär­alliansen började flygbomba Jemen i mars 2015 beräknas minst 7292 civila ha dödads, varav minst 1959 barn, och ­miljontals har drivits på flykt.

FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.