Utrikes.

2019-10-14 16:15
Brinnande byggnader i syriska Ras al-Ayn efter att turkisk militär attackerat staden.  Emrah Gurel/AP
Brinnande byggnader i syriska Ras al-Ayn efter att turkisk militär attackerat staden.
Puffetikett
Dagens ETC

FN: 400 000 kan tvingas fly i Syrien

Sedan Turkiet påbörjade en attack i norra Syrien i onsdags har minst 130 000 personer tvingats fly, enligt FN.

Den siffran kan komma att tredubblas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det är FN:s humanitära organ OCHA som uppskattar att över 130 000 personer har flytt sedan Turkiet påbörjade sin offensiv mot norra Syrien. För AFP berättar OCHA att de nu förbereder sig för att många fler flyr.

– Vi planerar nu för att upp till 400 000 personer kan tvingas fly i och runt de påverkade områdena. De kommer att behöva hjälp och skydd, säger Jens Laerke, talesperson för OCHA, till AFP.

FN varnar även för att personer som redan har tvingats fly och som befinner sig i flyktingläger är mycket sårbara för den turkiska offensiven, enligt AFP.

FN varnade också för konsekvenserna som kan följa på en eventuell turkisk eskalering eller plötsliga skiften vad gäller kontroll över olika territorier. ”Det finns allvarlig oro för riskerna som kan vänta de tusentals sårbara personer som är på flykt, inklusive kvinnor och barn i ett flertal olika läger,” skriver organisationen.

Erdogan ifrågasätter

På måndagen höll Turkiets president Recep Tayyip Erdogan en presskonferens där han kritiserade Turkiets Nato-allierade för att de inte ställt sig på landets sida i dess offensiv mot norra Syrien.

– Ska ni vara med era Nato-allierade eller ska ni vara med terroristerna, frågade Erdogan, som även påstod att det sprids felaktig information om Turkiets offensiv i Syrien.

Erdogans reaktion kommer efter att bland andra Sverige och Frankrike har meddelat att de vill arbeta för att EU inför ett vapenembargo mot Turkiet, samt att både Finland och Nato-kollegan Norge har avbrutit vapenförsäljning till landet.

Ska mota bort styrkor

Nu har även syriska regeringsstyrkor kommit överens med kurdisk-ledda SDF om att de ska samarbeta för att mota bort de turkiska styrkorna i norra Syrien.

– Vi har sagt från början av invasionen att vi kommer att undersöka alla alternativ som kan rädda vårt folk från etnisk rensning, säger Mustafa Bali, chef för SDF:s presskontor, till Reuters.

Samtidigt säger USA att Turkiet i själva verket planerar att gå längre söder- och västerut än vad som planerades från början, skriver Reuters.

Offensiven började i onsdags

Det var sent på söndagen förra veckan som Vita huset meddelade att landet skulle dra tillbaka sina trupper från norra Syrien och att en turkisk attack i området var nära förestående.

Sedan dess har regeringen Trump kritiserats tungt av diverse världsledare och i onsdags gick turkiska styrkor in i Syrien.

Även Turkiets president Erdogan har kritiserats för sitt agerande i Syrien, någonting som han menar inte är berättigat eftersom turkiska styrkor enligt honom är där för att slå till mot terroristgrupper.