Utrikes.

2018-02-07 09:33
En gummiflotte utanför Libyens kust. Förra året flydde över 170 000 migranter med båt över  Medelhavet, av dem dog 3 116 under färden.  Bild: Proactiva Open Arms/AP
En gummiflotte utanför Libyens kust. Förra året flydde över 170 000 migranter med båt över Medelhavet, av dem dog 3 116 under färden.

Fler migranter väljer Medelhavet som flyktväg

Aldrig mer!

Så löd världens samfällda utrop när kroppen efter lille Alan Kurdi spolades upp på en badstrand i Turkiet. Bilden på den drunknade syriske pojken skakade en hel värld.

I dag, två och ett halvt år senare, drunknar lika många flyktingar i Medelhavet som tidigare. Bara under januari i år dog 246 när de försökte ta sig till det Europa som till och med nekar dem att söka asyl.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I helgen presenterade de danska socialdemokraterna sin nya flyktingpolitik: ingen ska få direktasyl i Danmark, de ska istället skickas till läger i Nordafrika – och det är just från Nordafrika som de flesta flyktingar beger sig på sina livsfarliga sjöresor till Europa.

Sverige har dragit ned sitt flyktingmottagande dramatiskt – 2015 ansökte 172 000 flyktingar om asyl i Sverige, förra året handlade det om cirka 25 000.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Många barn ombord

I Tyskland förhandlar den blivande regeringskoalitionen om flyktingmottagandet, resultatet kommer att bli en kraftig minskning.

Men samtidigt ökar antalet flyktingar som försöker ta till säkerhet i Europa, och i dag är det enda möjliga sättet är att ge sig ut på osäkra båtar manövrerade av samvetslösa människohandlare. I fredags drunknade minst 90 flyktingar när deras båt kapsejsade utanför Libyens kust.

De flesta kom från Pakistan och Bangladesh, och många var barn. Hittills har bara tio kroppar hittats, och man tror att över 100 människor fanns ombord.

Uppgång i januari

En talesperson för IOM, den Internationella migrationsorganisationen, slår fast:

– Ingenting tyder på att antalet migranter som ger sig ut på Medelhavet minskar. Tvärtom kunde vi i januari se en uppgång.

Amnestys Europaansvarige John Dalhuisen menar att dödligheten på Medelhavet och den ”ohyggliga behandlingen” av flyktingar i framför allt Libyen är klart länkat till de europeiska ländernas politik.

– Hellre än att försöka rädda liv försöker EU att förhandla fram hänsynslösa avtal med Libyen i desperata försök att stoppa flyktingar och migranter från att nå Italien, säger han.

Åtgärder som fick konsekvenser

Det var två åtgärder som styrde om de stora flyktingströmmarna till att försöka ta sig med båt från Nordafrika:

1. EU:s avtal med Turkiet om att uppföra stora flyktingläger i landet och stoppa dem från att försöka ta sig till Europa.

2. Stoppet av den så kallade Balkanrutten där flyktingar tog sig till EU genom Serbien, Kroatien, Makedonien och Slovenien till Ungern, Österrike, Rumänien och Bulgarien.

När dess flyktvägar effektivt stängdes med taggtråd och beväpnad militär fanns bara en möjlighet för desperata flyktingar och migranter att ta sig till EU – med båt från Nordafrika, den absolut mest dödliga flyktvägen.

Accepterar inte kvoter

I ett försök att acceptera några få flyktingar via legala vägar till Europa beslöt EU:s ministerråd 2016 att de olika medlemsländerna skulle tillsammans ta mot 20 000 så kallade kvotflyktingar. Sverige har sagt sig vara villig att svara för 3 400. Systemet har dock inte visat sig fungera då de flesta länderna vägrar acceptera sina kvoter.

3 116 döda på Medelhavet

Förra året flydde över 170 000 migranter med båt över Medelhavet. Av dem dog 3 116 under färden.

Som en jämförelse kan nämnas att 142 människor dödades av terrorattacker i Europa enligt den europeiska polisorganisationen Europol.

När flyktingar och migranter stängs ute från Europa innebär det att de inte heller kan söka asyl i ett EU-land. Det innebär att praktiskt taget alla av de nästan 190 000 människor som försökte fly till Europa förra året sitter fast i flyktingläger.

Det är inte bara den allvarliga situationen runt om i Europa som gör förhållandena för flyktingar desperat. Förra året slogs ett nytt svart rekord när det gäller antalet flyktingar i världen. FN:s
flyktingorgan UNHCR:s undersökningar visade att 65,6 miljoner människor befann sig på flykt 2017.