Utrikes.

2020-12-02 12:14
Finska hockeyspelare har redan krävt att VM i Belarus ska stoppas. Bild: Vesa Moilanen/TT/AP
Finska hockeyspelare har redan krävt att VM i Belarus ska stoppas.
Puffetikett
Dagens ETC

Finsk minister motståndare till hockey-VM i Belarus

De finska hockeyspelarna har redan krävt att vårens hockey-VM i Belarus stoppas – när EU:s idrottsministrar möttes i går lyfte Finlands minister Annika Saarikko frågan om ett framtida VM i Belarus.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– EU:s stater måste respektera mänskliga rättigheter och icke-diskriminering och dessa värden ska genomsyra alla delar av samhället, sa den finska ministern Annika Saarikko till finska nyhetsbyrån STT inför mötet med EU:s övriga idrottsministrar.

De finska spelarna i landslaget tog genom sin intresseförening SJRY ställning redan i september mot att delta i VM i Belarus så länge som situationen i landet inte förbättras. Saarikko har sagt att hon stöttar spelarna och det finska ishockeyförbundet men inte har tagit ställning till om Finland ska vägra att delta om det internationella ishockeyförbundet går vidare med Belarus.

– Vi tar en sak i taget. Det viktigaste nu är att få det internationella samfundet på samma sida som Finland, säger Saarikko till STT.

Skrivit kravbrev

Svenska EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) har tillsammans med 40 EU-ledamöter, varav nio svenska, skrivit ett brev till det internationella och det svenska hockeyförbundet med krav om att mästerskapet ska flyttas och att svenska landslaget Tre kronor inte ska delta om Belarus får stå värd.

– Det vore skandal om det internationella hockeysamfundet ställer upp på Lukasjenkos propagandashow, säger Karin Karlsbro i ett pressmeddelande.

– Ishockey är Lukasjenkos favoritsport – ett indraget VM kan mycket väl vara en mer effektiv sanktion än de som EU infört nyligen, fortsätter hon.

I förra veckan kom uppgifter om att hockey-VM kan flyttas till Ryssland, men de har inte bekräftats av internationella ishockeyförbundet.

Hockey-VM 2021

VM i ishockey för herrar ska spelas i Lettlands och Belarus huvudstäder Riga och Minsk mellan den 21 maj och 6 juni 2021.