Utrikes.

2020-08-27 12:30
Finlands socialdemokrater är nu officiellt för att förkorta arbetsveckan för landets löntagare. Nu måste Sanna Marin över- tyga de fyra övriga partierna i regeringskoalitionen innan det kan bli tal om ett skarpt förslag.  Bild: Francisco Seco/AP/TT
Finlands socialdemokrater är nu officiellt för att förkorta arbetsveckan för landets löntagare. Nu måste Sanna Marin över- tyga de fyra övriga partierna i regeringskoalitionen innan det kan bli tal om ett skarpt förslag. 
Puffetikett
Dagens ETC

Finland vill införa kortare arbetsdag

Finlands socialdemokratiska statsminister Sanna Marin har fått med sig sitt parti på tåget om kortare arbetsvecka. Hon är inte ensam. Från flera håll hörs nu liknande förslag – och orsaken är coronapandemin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Finlands socialdemokrater är nu officiellt för att förkorta arbetsveckan för landets löntagare. Det var i samband med att statsminister Sanna Marin i helgen valdes till partiordförande som hon i sitt installationstal upprepade sitt krav från valrörelsen om att införa sextimmarsdag i arbetslivet, nu med tillägget att reformen dessutom kommer att gagna arbetare som blivit av med sina jobb under coronapandemin.

– Vi behöver skapa en tydlig vision och konkreta förslag för hur Finland kan gå vidare mot kortare arbetsdagar och finska arbetstagare mot ett bättre arbetsliv, sade hon i talet enligt euractiv.com.

”Dela upp välståndet”

En exakt gräns vid sex timmar ville partiet dock inte dra, utan nöjde sig med att gå med på kortare arbetsvecka och större flexibilitet i arbetslivet. Dessutom måste Sanna Marin övertyga de fyra övriga partierna i regeringskoalitionen innan det kan bli tal om ett skarpt förslag.

Att förslaget är möjligt att genomföra är hon övertygad om, i första hand genom att arbetare höjer sin produktivitet, något som hon också hade en stark åsikt kring.

– Det välstånd som kommer att komma ur ökad produktivitet måste sedan delas upp, inte bara mellan ägare och investerare, utan också mellan de anställda, sade hon.

Den pågående pandemin har fått förslag om kortare arbetsvecka att blossa upp lite varstans. Till exempel har Andrew Yang, numera avhoppad demokratisk kandidat till USA:s presidentpost, hävdat att covid-19 gjort idén mer brännande än någonsin.

Förslag på flera håll

Även i Italien och Storbritannien har tanken hamnat i medvind. För Italiens del handlar det om chefen för landets nationella institut för socialförsäkringar Pasquale Tridico som föreslagit det som ett vapen mot arbetslöshet. Och i Storbritannien har en grupp parlamentsledamöter framfört att fyradagarsvecka för med sig fördelar inte bara för ekonomin, utan också för miljö, hälsa och för demokratin.

Och i Tyskland är det IG Metall, Europas största industrifack, som nyligen lagt fram förslaget som en lösning på både arbetslöshet och de stora strukturomvandlingar som väntar branscher som bilindustrin.

– Genom detta kan jobben i industrin behållas istället för att skrivas av, förklarade IG Metalls ordförande Jörg Hoffman för Deutsche Welle i mitten av augusti.

Sanna Marin

Trots att Sanna Marin varit Finlands statsminister sedan december 2019 är det hennes företrädare på statsministerposten Antti Rinne som suttit kvar som partiordförande fram till gångna helgen.

Sanna Marin anses ha vridit regeringskoalitionen vänsterut, framför allt genom höjda pensioner och genom att stoppa några av den tidigare regeringens nedskärningar.