Utrikes.

2017-11-30 20:00
Nordiska motståndsrörelsens (NMR) vid demonstrationen i centrala Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT
Nordiska motståndsrörelsens (NMR) vid demonstrationen i centrala Göteborg.

Finland förbjuder nazistiska NMR

Nazistiska gruppen Nordiska Motståndsrörelsen förbjuds i Finland efter dödsmisshandel under demonstration.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idag föll domen som förbjuder Nordiska motståndsrörelsen att verka i Finland. Även föreningen Pohjoinen perinne förbjuds som har kopplingar till NMR.

Förra året misshandlades en man i Helsingfors i samband med att NMR demonstrerade. Mannen, som sparkades i ryggen och föll, fick så allvarliga skador att han avled på sjukhuset.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Efter dödsmisshandeln anmälde den finska polisstyrelsen gruppen för att uppmana till våld och belöna våld vilket bryter mot lagen. NMR anses även vara öppet rasistiska, rapporterar YLE.

Rättegången har fått stor uppmärksamhet, det har hållits både motdemonstrationer och demonstrationer i stöd för de nazistiska grupperingarna.

Att Finland förbjuder föreningar är unikt i sitt slag. Någon liknande dom har inte fallit sedan 70-talet. Även då handlade det om ett förbud mot en nazistisk organisation.

NMR trotsar domen

NMR motsatte sig Tingsrättens beslut med vädjan till yttrande- och föreningsfriheten. Trots domen förbereder Nordiska Motståndsrörelsen sig för att demonstrera i Helsingfors den 6 december i en så kallad "frihetsmarsch", uppger Expo.

NMR skriver på sin hemsida att marschen inte organiseras utav dem utan av "finländska nationalsocialister rent allmänt" och att marschen därför bör tillåtas.

Nordiska motståndsrörelsen bildades 1997 i Sverige ur Vitt ariskt motstånd och har sedan fått en finsk förgrening. I Sverige bedöms NMR vara en våldsbejakande nazistisk organisation och Sveriges farligaste nazistgrupp enligt SÄPO.