Utrikes.

2018-02-28 09:50
Hadi Barbari blev bara 20 år. Till höger en bild från den minneshögstund som hölls för honom i Afghanistan. Bilder: Privata
Hadi Barbari blev bara 20 år. Till höger en bild från den minneshögstund som hölls för honom i Afghanistan.

Fem timmar i Kabul – sedan var han död

I slutet av 2015 kom Hadi Barbari till Sverige och sökte asyl. Den 10 januari i år utvisades han till Afghanistan. Planet landade i Kabul klockan nio på morgonen. Fem timmar senare var han död.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Hadi Barbari lämnade Iran för att söka sig en framtid i Europa förlorade han kontakten med sin familj. De visste inte att han liksom många andra unga hazarer med rötter i Afghanistan lyckats ta sig till Sverige. Inte ens hans två år äldre bror Davood, som själv hamnade i Norrköping, visste att Hadi fanns på nära håll.

Davood tvingades senare lämna Sverige för att återförenas med sin fru och de befinner sig nu i Grekland, precis som de gjorde i januari när Davood kontaktades av vänner på sociala medier.

– De sa att de hade sett en bild på en kille som var död, som var jättelik honom, och att killen hette Hadi. Davood fick se bilden, det var hans bror. Han blev så ledsen, han mår fortfarande väldigt dåligt över det som hänt, säger Ahmad Rahimi, ordförande för föreningen Ensamkommandes röster.

Han pratade med Davood för några dagar sedan. Davood berättade då vad han fått höra om brodern Hadis död från de sista som såg honom i livet.

Fem månader i förvar

Offentliga uppgifter från Migrationsverket visar att Hadi Barbaris ansökan om uppehållstillstånd lämnades in den 1 december 2015 och avslogs i februari 2017. Beslutet överklagades, överklagan avvisades, och i slutet av juli överlämnades verkställighetsärendet till polisen. Strax därpå fördes Hadi Barbari till Migrationsverkets låsta förvar i Märsta i Stockholm. Där blev han kvar i fem månader.

– Vi sågs på en del fester, tills polisen tog honom för några månader sedan, berättar Hadis kompis Aref, som egentligen heter något annat.

– Hadi var en väldigt trevlig kille, otroligt schysst. Det var något med honom som gjorde att folk ville vara runt honom, säger Aref.

Hadi berättade för Aref om sin rädsla för att skickas till Afghanistan.

– Han sade att familjen hade fiender där, men det var inget vi pratade om dagligen. Ovissheten och rädslan dödar en inombords, Hadi ville starta ett nytt liv, se framåt, säger Aref.

– Jag är chockad och väldigt, väldigt ledsen över att han är död. Jag önskar att jag hade kunnat hjälpa honom mer, säger han.

Det står klart att Hadi anlände till Kabul i Afghanistan klockan nio på morgonen den 10 januari. Därefter kontaktade han, enligt Davood, en bekant till familjen som kör taxi. Chauffören har berättat för Davood att de åt lunch tillsammans.

– Efter det släppte chauffören av Hadi i stan och fortsatte att jobba. Senare fick chauffören veta av bekanta, som sett honom och Hadi tillsammans, att Hadi hittats livlös på gatan, med fradga kring munnen och blod rinnande från öron, näsa och mun, säger Ahmad Rahimi.

Enligt vittnesmålen har Hadi förts med ambulans först till ett sjukhus, sedan till ett annat, som inte kunde ta emot honom. Vid ankomsten till den tredje sjukvårdsinrättningen var Hadi död. Chauffören har skickat bilder från minnesstunden för Hadi, på dödsbeviset och på Hadis döda kropp på en vit, kakelklädd brits.

Mostafa Gholami, 19, var god vän med Hadi under tiden i Sverige. De lärde känna varandra när Hadi bodde i Jönköping, och fortsatte umgås när Hadi var i Stockholm under några månader. På förvaret i Märsta stötte de på varandra igen.

– Då berättade han hur rädd han var för att skickas till Afghanistan, att hans kusin dödats av talibanerna hösten 2016. Kusinen var polis. Talibanerna accepterar inte människor som arbetar för staten. Det drabbar hela familjer, hela släkter, säger Mostafa.

Mottogs på flygplatsen

På Svenska ambassaden i Kabul är det känt att Hadi Barbari anlände till Kabul den 10 januari.

”Han mottogs av personal från Ministry of refugees and repatriation och IOM och var beviljad assistans från Erin-programmet (European reintegration network). Den servicen sköts av en lokal serviceleverantör, som meddelade att han kommit fram”, skriver ambassadrådet Johan Ståhle i ett mejlsvar.

Däremot nåddes inte ambassaden av uppgiften att Hadi Barbari avlidit, och Johan Ståhle kan inte svara på om dödsorsak registreras hos någon myndighet i -Afghan-istan.

”Känner inte till hur dödsfall registreras i landet”, skriver han kort.

För ambassadens del är ärendet avslutat. Varken ambassaden eller någon annan svensk myndighet har ansvar för utländska medborgare utanför Sverige. Men någon dag senare återkommer Johan Ståhle.

”Jag har fått bekräftat att han avlidit. Han hade kommit hem till sin familj i Kabul. Efter någon dag hade han hastigt insjuknat och vännerna kört honom till sjukhus där han avlidit”, skriver Johan Ståhle.

Hadi Barbaris döda kropp hade inga synliga skador. På dödsfallsbeviset finns inga uppgifter om dödsorsak.

Var Hadi sjuk på något sätt, -eller höll han på med droger?

– Han hade inga sjukdomar vad jag vet. Jag har aldrig sett honom använda tyngre droger, eller hört honom prata om sådant. Han var en bra kille som bara ville leva sitt liv som alla andra, säger Mostafa Gholami.

Misstänker förgiftning

Mostafa och brodern Davood misstänker att han kan ha blivit förgiftad, men ingen vet vad som dödade Hadi Barbari bara timmar efter ankomsten till Kabul.

– Det går inte att dra några slutsatser av de knapphändiga osäkra uppgifter som finns. Fradga runt munnen kan man exempelvis få av många olika tillstånd, säger -Peter Krantz, docent i rätts-medicin vid Lunds universitet.

När Dagens ETC når Davood på telefon hänvisar han till det han redan berättat för Ahmad Rahimi.

– Jag orkar inte säga mer. Jag mår inte bra, jag kan varken äta eller sova, säger Davood Barbari.

Mostafa kan inte fatta att Hadi inte lever längre.

– Vi var nära vänner, han var en bra kille, väldigt social. På förvaret var han den som fick alla att hålla modet uppe och skratta. Det är det som gör mest ont, att vi hade så roligt, och nu är han död, säger Mostafa.

– De unga afghaner som söker skydd här behöver hjälp. Oavsett vad som hände Hadi i Kabul så är Afghanistan ett väldigt farligt land. Om Hadi fått stanna i Sverige så hade han levt idag, säger Mostafa Gholami.

Många beslut stoppas

Nästan varannan tvångsutvisning till Afghanistan som lämnades över till polisen under förra året avbröts. Flera fall har stoppats bara timmar innan planet ska lyfta från marken, andra flygs tillbaka till Sverige från Kabul, rapporterar gränspolisen.

l Under 2016 beslutade Migrationsverket om 2 482 återvändande-ärenden för afghanska medborgare. Av dessa återvände 923 -personer självmant till Afghanistan. Samma år överlämnades 240 utvisningsärenden till polisen, för tvångsavvisning.

l 497 personer från Afghanistan med ett utvisningsbeslut hängande över sig, avvek under 2016.        

Suicid bland ensamkommande afghaner

Under 2017 tog tolv ensamkommande barn och unga livet av sig. Det visar en ny kartläggning som Karolinska institutet gjort på uppdrag av Socialstyrelsen. Enligt den ideella volontärorganisationen #vistårinteut är antalet än högre.

l De rapporterar om 15 individer bland de 35 000 ensamkommande barn och unga, som valde att sitt eget liv under förra året. Det motsvarar ungefär 1 av 2 000, att jämföra med 1 av 9 000 svenska ungdomar (15–24 år), som valde att avsluta sitt eget liv.

Sverige kritiseras av Europarådet

Europarådet har nyligen kritiserat Sverige för att förlita sig för mycket på medicinska åldersbedömningar. I stället borde man från svensk sida göra som ett dussintal andra EU-länder redan gör, nämligen använda sig mer av tvärvetenskapliga metoder när man fastställer åldern på unga asylsökande. Till exempel genom att ta in psykologer och antropologer som är insatta i situationen i hemlandet, konstaterar organisationen.

FN uppgraderar säkerhetsläget i Afghanistan

Det försämrade säkerhetsläget har lett till att FN nyligen uppgraderat Afghanistan till ett land som bedöms befinna sig i ”aktivt krig”. Global Peace Index 2017 kategoriserar Afghanistan som världens farligaste land, näst efter Syrien.