Utrikes.

2014-03-04 16:20
 • ”Tack för hjälpen, framför allt. Tack för förståelsen, för den humanitära hjälpen, för att ni stått upp för våra intressen inom EU”, säger milismannen Aleksej. Bild: Linus Waltersson
  ”Tack för hjälpen, framför allt. Tack för förståelsen, för den humanitära hjälpen, för att ni stått upp för våra intressen inom EU”, säger milismannen Aleksej.
 • Utanför Kievs stadshus. Aleksander och Karina, två helt vanliga ungdomar utan tidigare våldserfarenhet, har just skrivit in sig i ultranationalistiska högersektorns led. Bild: Linus Waltersson
  Utanför Kievs stadshus. Aleksander och Karina, två helt vanliga ungdomar utan tidigare våldserfarenhet, har just skrivit in sig i ultranationalistiska högersektorns led.
 • Ingången till det ockuperade jordbruksdepartementet i centrala Kiev. Utanför står beväpnade milismän från den ultranationalistiska rörelsen Spilna Sprava. Bild: Linus Waltersson
  Ingången till det ockuperade jordbruksdepartementet i centrala Kiev. Utanför står beväpnade milismän från den ultranationalistiska rörelsen Spilna Sprava.

Fascistmilis tar kontrollen över Kiev

Läget blir allt mer spänt i Kiev. Polisen har upplösts och istället kontrolleras staden av ukrainska ultranationalister från organisationerna Spilna Sprava och Högersektorn. Milismannen Aleksej tackar Sverige för hjälpen till makten.
   – Tack för förståelsen, för den humanitära hjälpen, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Efter några cigaretters skitprat visar det sig att personal­ingången till jordbruksdepartementet i Kiev kontrolleras av en grupp Afghanistan-veteraner från armén i västra Ukraina. De beväpnade veteranerna ingår i den ultranationalistiska rörelsen Spilna Sprava, som tillsammans med Högersektorn idag kontrollerar flesta regeringsbyggnader i den ukrainska huvudstaden.

Statens pengar är i princip slut. Den ordinarie polisen, som tidigare fungerade normalt utanför stadens absoluta centrum syns nu inte till någonstans i staden. Spilna Sprava – som säger sig ha finansiellt och politiskt stöd ifrån väst – består även av huliganer ifrån fotbollens supportermiljö. De har tidigare haft en nära relation till det nationalsocialistiska partiet Svoboda, men sedan i höstas varit mycket kritiska till partiets samarbete med övriga oppositionspartier.

En ny jordbruksminister, från Svoboda, har precis utnämnts. De beväpnade veteranerna (som samtidigt blev tilldelade försvarsministerposten) tillåter vissa anställda att återvända till sina arbetsplatser, andra nekas inträde till departementet.

– Detta är ju en övergångsregering. Vi släpper bara in de som behövs för att grundläggande funktioner skall fungera under denna tid, säger veteranen Aleksej.

– Men om du hade frågat mig vad som vore bäst... skjut dom allihop, säger hans yngre kollega.

Den unge mannen syftar på ledamöterna i landets parlament, varpå han insisterar på att inte hängas ut med namn och bild. Han understryker att han verkligen menar vad han just sa, men vill respektera beslutsgången inom sin organisation: att endast ledningen får ge intervjuer. Ledaren sägs för tillfället befinna sig i London. Milismannen Aleksej låter sig intervjuas.

Den svenska utrikesministern Carl Bildt sa just att detta blir en ”nystart” för Ukraina. Vad tänker ni om det?

– Vi ser inte något nytt i detta. Det blir en nygammal regering, och det ukrainska folket kommer inte låta detta passera, eftersom vi redan vet hur Tymosjenko fungerade som premiärminister. Vi tillåter inte att det gamla systemet kommer tillbaka. Det är inte vad folket här har kämpat för. Folket kommer helt enkelt inte låta det passera.

Han berättar att de kommer fortsätta försvara departementsbyggnaden även nu när Tymosjenkos parti, med stöd av Svoboda, återtagit makten i parlamentet.

Även om den ordinarie polisen, under den nya regeringen, skulle försöka ta tillbaka kontrollen över departementet?

– Det gör ingen skillnad.

Så ni vill inte ha Tymosjenko som president, och heller inte Klitjko. Vilka alternativ ser ni?

– Det är nog inte många i dagens övergångsregering som någon tilltro hos befolkningen i alla fall.

Men nu har ni alltså fått försvarsministerposten. Räcker inte det?

– Självfallet inte. Men det är som sagt en övergångsregering vi talar om och den är ju, mer eller mindre, bättre än den var innan.

Så vad tänker du så långt om de andra kandidaterna? Klitjko, Tjahnybok?

– Tjahnybok är bra. Svårt att säga något som helst om Klitjko. Han har en, vad ska man säga, passiv position. Han är ju inte begriplig. Möjligen är han en god politiker och affärsman, men det är ju inget vi ser i nuläget.

Din kollega här säger att ni kommer stå kvar här i minst tre månader, till valet.

– Ja, självklart. Alla blir kvar. Det här är bara en övergångsregering.

Vad tänker ni själva göra inför valet? Hur de egna framtidsalternativen ut?

– Det är mycket svårt att svara på just nu.

Något annat ni skulle vilja framföra till de svenska läsarna?

– Tack för hjälpen, framför allt. Tack för förståelsen, för den humanitära hjälpen, för att ni stått upp för våra intressen inom EU.

Högersektorn

• Nationalistisk gruppering som formerats av de mest militanta demonstranterna. Männen bär ofta hjälm och mask.

Spilna Sprava

• En ultranationalistisk rörelse som tidigare stod fascistpartiet Svoboda nära. Spilna Sprava säger sig ha finansiellt och politiskt stöd ifrån väst.