Utrikes.

2020-05-14 18:40
Mer tid till familjen och mindre pendlade tros ha fått effekten att självmorden minskat i Japan. OBS: Bilden är tagen i annat sammanhang. Foto: TT/AP/Kichiiro Sato
Mer tid till familjen och mindre pendlade tros ha fått effekten att självmorden minskat i Japan. OBS: Bilden är tagen i annat sammanhang.
Puffetikett
Dagens ETC

Färre självmord i coronakrisens Japan

En överraskande positiv nyhet i pandemins spår är att antalet självmord i Japan har minskat. Försenad start på skolåret, mindre pendlande och mer tid för familjen tros vara några av orsakerna.

Japan har länge brottats med internationellt sett höga siffror vad gäller antalet självmord. Men för första gången på fem år så sjönk andelen som tog sitt liv med hela 20 procent i april månad, jämfört med föregående år. Det här var The Guardian först med att rapportera om. 

Orsakerna tros på ett eller annat sätt vara kopplade till coronakrisen. Bland annat pekar experterna på minskad jobbrelaterad stress och mer tid för familjen. En annan anledning kan vara att skolstarten, som vanligtvis sker i början på april, har skjutits fram. 

– Skolan utgör en stor press för unga människor men i år så finns inte samma press kvar, säger Yukio Sanito, som jobbar på en japansk hjälplinje för suicidala, till The Guardian.  

Likadant efter Fukushima

Trots att Japan varit relativt skonat från den värsta virusspridningen har premiärminister Shinzo Abe utropat nationellt nödläge och infört strikta rörelserestriktioner. 

När 40 procent av de organisationer som jobbar med självmordsprevention tvingades att antingen stänga ner eller dra ner på arbetsstyrkan fanns det en farhåga om att de japanska självmordstalen, som på senare år varit på nedgång, skulle skjuta i höjden. 

Men så blev alltså inte fallet. Yukio Sanito pekar på att samma nedgång av självmordsfall identifieras i samband med kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011. 

– Traditionellt sett tänker inte människor på självmord i tider av nationell kris och katastrof, säger hon.

Fakta:

• I april tog 1 455 människor livet i Japan, 359 färre än i april 2019. 

Självmord har varit på nedåtgående i Japan sedan toppen med mer än 34 000 fall årligen 2003. Förra året registrerades drygt 20 000 fall. 

Den stora nedgången senast månaden kom i en tid då det var rädsla för en ny våg. 

Källa: The Guardian