Hoppa till innehållet

Migration

Falska rykten sprids bland migranterna

En av myterna som florerar bland migranterna består i att det skulle vara farligt att söka asyl det första man gör när man anländer till Sverige, att man då skulle riskera att låsas in av ordningsmakten.
En av myterna som florerar bland migranterna består i att det skulle vara farligt att söka asyl det första man gör när man anländer till Sverige, att man då skulle riskera att låsas in av ordningsmakten. Bild: Bild: Adam Ihse/TT

Dagens ETC

Rykten och myter florerar flitigt bland migranterna som kommer till Sverige. Vissa kan få ödesdigra konsekvenser. En av de vanligast förekommande myterna just nu är att det skulle vara lättare att få asyl i Finland. En annan att man bör hålla sig gömd i minst sex månader innan man söker asyl i Sverige.

Karin Gyllenring, asylrätts-jurist på Asylbyrån i Stockholm, larmar om att det förekommer många ödesdigra och direkt livsavgörande myter bland flyktingarna som kommer till Sverige. Därför är hon eller någon av hennes kollegor från advokatbyrån dagligen på centralstationen i Stockholm för att informera migranterna om svensk asylrätt och lagstiftning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln