Utrikes.

2017-11-08 09:09
Facebook vill kunna blockera ovälkommen spridning av nakenbilder. BILD: TT / Faksimil facebook.com. Bilden är ett montage.
Facebook vill kunna blockera ovälkommen spridning av nakenbilder.

Facebook: Ge oss dina nakenbilder

Ladda upp dina nakenbilder på Facebook innan du ger dem till någon annan. Det är idén bakom ett experiment mot hämndporr som sociala medier-jätten nu testar i Australien. 

Australien lanserade nyligen världens första officiella verktyg för att anmäla hämndporr, vilket sannolikt är varför Facebook börjar där. 

Hämndporr, det vill säga att någon utan tillåtelse delar en nakenbild på någon annan, är ett problem som många länder och organisationer försöker få bukt med. I USA kan det snart bli ett brott enligt nationell lag. I Sverige finns det ingen specifik lagstiftning, men det kan räknas som grovt förtal eller fridskränkning. Det kan också gå att få skadestånd för brott mot upphovsrätten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nu vill alltså Facebook stoppa sådan spridning genom att du laddar upp dina bilder hos dem så att de kan skapa en automatisk ”hash”, det vill säga ett slags unikt ID eller fingeravtryck för bilden, så att den blockeras om någon försöker dela den på Facebook, Messenger eller Instagram. Själva bilden ska inte sparas, bara hashen – men det är värt att notera att även om en bild raderas, eller inte sparas, så kan den gå att få fram ur ett system igen.

Sedan i våras använder sajten ett liknande system, där en bild som anmäls som hämndporr kan blockeras för framtida uppladdningar genom fotoigenkänning, men nu ska användarna själva göra ett förebyggande arbete.