Utrikes.

2019-11-06 09:00
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har privatiserat och auktionerat ut nästan 200 000 hektar jordbruksmark. Mycket av marken har sålts till Orbáns politiskt allierade. Bild: Frank May/Tibor Illyes/AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har privatiserat och auktionerat ut nästan 200 000 hektar jordbruksmark. Mycket av marken har sålts till Orbáns politiskt allierade.
Puffetikett
Dagens ETC

EU:s jordbrukspengar går till oligarker

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så finansierar EU-stödet modern feodalism

De stödpengar som en gång var en del av att lägga grunden för Europeiska unionen idag finansierar uppbyggnad av ett slags modern feodalism där mindre jordbruk hamnar i skuggan av politiskt understödda landbaroner.

EU:s 614 miljarder till jordbruk, fiske, miljöarbete och landsbygdsutveckling bygger på att människor får betalt baserat på hur mycket mark de odlar. Det är ett av de största stödprogrammen i världen.

Stödet är ämnat att hjälpa jordbrukare och stabilisera Europas livsmedelsförsäljning men i flera länder i Öst- och Centraleuropa där regeringen tidigare har ägt mycket jordbruksmark, har politiska ledare auktionerat ut mark till politiskt allierade och familjemedlemmar. Stödpengarna följer marken.

Pengar till Orbáns familj i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har privatiserat och auktionerat ut nästan 200 000 hektar jordbruksmark. Mycket av marken har sålts till Orbáns politiskt allierade, familjemedlemmar och vänner. Utredningen från New York Times visar att han använt stödpengar från EU till att bygga upp ett system som beskyddar honom och hans allierade. Samtidigt gör det honom, hans familj och vänner rikare, skyddar hans politiska intressen och straffar de som går emot honom. En av de som blivit rika på systemet är Orbáns barndomsvän Lornic Mészáros som tillsammans med sina familjemedlemmar köpte 1 500 hektar av den tidigare statsmarken. Han är idag miljardär.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Tillsammans får de som kontrollerar den utauktionerade marken flera miljoner i stöd från EU. Samtidigt kommer vittnesmål från jordbrukare som kritiserar Orbáns system av landsägande herrar, som uppger att de till följd av sin kritik nekas bidrag och utsätts för sofistikerade försök att skrämmas i form av överraskningsrevisioner och ovanliga miljöinspektioner.

Det jordbrukssystem som växer fram i Ungern beskrivs som en modern feodalism, där små jordbrukare nu lever i skuggan av stora, politiskt starka intressen till följd av fördelningen av europeiska stödmedel. De som fick ut mest pengar för jordbruk förra året i Ungern var företag kontrollerade av två män – Orbáns barndomsvän Lornic Mészáros och den inflytelserika affärsmannen Sandor Csanyi. Csanyi är ordförande i OTP Bank, en av landets viktigaste finansiella institutioner. Tillsammans fick deras företag ut totalt 270 miljoner kronor.

Stora företag får stödpengar i Tjeckien

Regeringen i Tjeckien har under de senaste åren infört nya regler som underlättar för stora företag att få stödpengar. Det största företaget inom jordbruk i landet ägs av premiärministern Andrej Babis.

Hans företag fick sammanlagt över 400 000 000 kronor i jorbruksstöd förra året från EU.

Jordbrukselit i Bulgarien

Enligt den Bulgariska vetenskapsakademien hamnar 75 procent av jordbruksstödet hos 100 mottagare. På så vis har stödet blivit en välfärd för jordbrukseliten.

Under våren i år genomfördes flera tillslag av myndigheterna över hela landet för att komma åt korruption mellan regeringsombud och jordbruksföretagare. En av de största mjölproducenterna i landet anklagades för bedrägeri i samband med jordbruksstöd och väntar nu på rättegång.

”Jordbruksmaffia” i Slovakien

Lantbrukare har rapporterat om att de utsatts för våld och utpressning över mark som är värdefull för det jorkbruksstöd de får och landets högsta åklagare har tillkännagivit att det finns en ”jordbruksmaffia”.

En journalist, Jan Kuciak, mördades i februari 2018 när han undersökte hur italienska gangsters/mobsters byggt relationer med inflytelserika politiker och infiltrerat jordbruksindustrin för att tjäna pengar på jordbruksstöd.

Så genomfördes granskningen

New York Times har samlat in offentliga uppgifter från både regeringar och företag, information om utbetalningar av jordbruksstöd, hyres- och köpavtal och sedan kompletterat det med inofficiella uppgifter som de fått från källor på plats byggt upp en egen databas av information.

De har också använt tillgänglig information från journalister i de berörda länderna. De har under större delen av 2019 tittat på totalt nio länder och upptäckt ett korrupt system som medvetet underminerar de Europeiska miljömålen och tillåter makthavare att tilldela sig själva pengar som är menade till lantbrukare.