Utrikes.

2019-11-06 09:00
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har privatiserat och auktionerat ut nästan 200 000 hektar jordbruksmark. Mycket av marken har sålts till Orbáns politiskt allierade. Bild: Frank May/Tibor Illyes/AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har privatiserat och auktionerat ut nästan 200 000 hektar jordbruksmark. Mycket av marken har sålts till Orbáns politiskt allierade.
Puffetikett
Dagens ETC

EU:s jordbrukspengar går till oligarker

Från flera länder i Europa kommer nu rapporter om att ett system som liknar en modern feodalism växer fram.

Premiärministrar, advokater och politiskt likasinnade lurar till sig mark som gör dem rika medan jordbrukare som gör motstånd utsätts för våld och utpressning, avslöjar New York Times.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Européers skattepengar har gått till att finansiera oligarker och högerpopulister i östra och centrala Europa, avslöjar en artikel publicerad i New York Times. Genom korrupta avtal, utförsäljningar av jordbruksmark och maffialiknande metoder har pengar som var tänkta att stötta jordbrukarna och hålla landsbygden levande hamnat i händerna på krafter som bygger upp stora jordbruksindustrier.

Pär Holmgren är europaparlamentariker för Miljöpartiet och sitter bland annat som suppleant i AGRI, utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Han ser allvarligt på uppgifterna om utvecklingen i östra och centrala Europa.

– Om vi får ett alltför centralstyrt lantbruk som drivs för att skapa vinster åt några redan rika, då går ju det flödet åt fel håll jämfört med om vi har en verklig mångfald i lantbruket där de som vill gå före i omställningen för ett hållbart lantbruk ges möjlighet att vara med och driva på den utvecklingen, säger han och fortsätter:

– Där måste vi som parlamentariker verkligen ifrågasätta och driva på. Jätteviktigt att vi ifrågasätter det här, som är rena felaktigheter.

”Handlar om klimaträttvisa”

Han menar att Europaparlamentet måste följa upp vart pengarna tar vägen och ställa högre krav på mottagaren. Pengarna behövs där de är tänka att stärka annars kommer vi att se ökade orättvisor som på sikt kan få stora konsekvenser för hela samhället.

– Det handlar om klimaträttvisa. Om den goda maten, alltså den goda både ekologiskt, hållbart, rent smakmässigt men också näringsmässigt, blir för dyr så blir det en lyxprodukt som bara delar av samhället har råd att äta, säger han.

Europaparlamentarikern Fredrik Federley, C, är även han kritisk mot utvecklingen:

– Det ska vara de som gör jobbet som först och främst ska få betalt och inte de som enkom bara äger mark, säger han.

Lagförslag avvisades

För fyra år sedan, 2015, lades ett förslag om att skärpa reglerna kring jordbruksstödet för att skydda lantbrukare från markrofferi i Öst- och Centraleuropa. Europaparlamentet avvisade lagförslaget som annars skulle förbjudit politiker att dra nytta av de subventioner de själva administrerar. Därmed kan pengar som är tänkta att främja en levande landsbygd, gå till att stödja antidemokratiska krafter som verkar mot en levande landsbygd – samtidigt som lantbrukarna blir allt mer utsatta.

– Det här är något som vi sett i andra delar av världen också, vi vet att det här förekommer. Därför är det här en fråga där EU verkligen måste stå upp för människorna som drabbas och skydda dem, säger Pär Holmgren.

I Europas budget går i år 614 miljarder kronor i år till jordbruk, fiske, miljöarbete och landsbygdsutveckling. Det är 39 procent av EU:s totala budget och därmed en av de största posterna.

Pär Holmgren säger att grundtanken med stödpengarna är bra och att det även i framtiden behöver satsas lika stora summor, men han menar att det behövs en riktning inom politiken som prioriterar de jordbrukare som satsar på hållbart, ekologiskt och giftfritt jordbruk, biologisk mångfald och utveckling av landsbygden ska prioriteras.

– Vi skulle vilja se att en större andel av jordbruksstödet var öronmärkta för de jordbrukarna. Då kommer pengarna att gå till lantbrukare som arbetar för miljö­nytta istället och risken för att det som sker nu skulle minska.

Läs vidare på nästa sida: Så finansierar EU-stödet modern feodalism

Så genomfördes granskningen

New York Times har samlat in offentliga uppgifter från både regeringar och företag, information om utbetalningar av jordbruksstöd, hyres- och köpavtal och sedan kompletterat det med inofficiella uppgifter som de fått från källor på plats byggt upp en egen databas av information.

De har också använt tillgänglig information från journalister i de berörda länderna. De har under större delen av 2019 tittat på totalt nio länder och upptäckt ett korrupt system som medvetet underminerar de Europeiska miljömålen och tillåter makthavare att tilldela sig själva pengar som är menade till lantbrukare.