Europa.

2015-09-02 17:00
20 000 personer gick ut på Wiens gator i måndags. Bild: Hans Punz/AP
20 000 personer gick ut på Wiens gator i måndags.

Européer sluter upp för flyktingarna

Människor som lånar ut rum gratis, tusentals islänningar som vill att landet öppnar sina gränser och donationer i överflöd i München. På flera håll i Europa gör nu invånarna vad de kan för att välkomna och hjälpa flyktingar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mer än 780 tyskar har med hjälp av sajten Refugees Welcome anmält att de är villiga att öppna sina hem för behövande flyktingar. Sajten har beskrivits som ett Airbnb för flyktingar och hittills har 26 flyktingar fått en bostad genom den, enligt The Guardian.

– Vi är överväldigade över människors beredskap att hjälpa, sade gruppen bakom sajten i ett uttalande i veckan.

Succén har lett till att projektet nu fått erbjudande om att starta liknande system i andra EU-länder, som Grekland, Portugal och Storbritannien. Och i Österriken finns redan ett liknande projekt.

Även på Island har många människor sagt att de är villiga att öppna sina hem. I en grupp på Facebook där 11 0000 medlemmar kräver att regeringen ändrar sin politik och öppnar upp för fler syriska flyktingar än de 50 som är aktuella, skriver många om hur de kan tänka sig att hjälpa till: ”Jag har ett extra rum i en rymlig lägenhet och jag skulle mer än gärna dela den” skriver en. ”Jag skulle gärna passa barn, gå med dem till dagis, skolan. Jag kan laga mat och dela med mig av vänskap och värme. Jag kan betala flygplanskostnaden för en liten familj” skriver en annan.

Vissa i gruppen har krävt att Island öppnar upp för att ta emot 5 000 flyktingar, vilket Islands premiärminister Sigmundur Gunnlaugsson har sagt i en intervju med Iceland Review inte alls är orealistiskt.

 Donationer i överflöd i München

Även på andra håll höjs nu röster för en mer human flyktingpolitik, samtidigt som privatpersoner gör vad de kan för att hjälpa till. I München har polisen fått in så många donationer till nyanlända flyktingar att de har uppmanat allmänheten att inte lämna in mer mat, kläder och leksaker, enligt The Independent. Det efter att polisen i tisdags morse skrivit på twitter att 500 flyktingar väntades komma till tågstationen, och att ”alla som vill hjälpa till är välkomna”.

Bara någon timma senare hade mängder av människor kommit till tågstationen för att lämna saker och hjälpa till, och strax efter lunch fick polisen alltså gå ut med meddelandet att de inte kunde ta emot mer saker.  ”De donationer vi har fått in och de som är fortfarande lämnas in är tillräckliga. Tack München”, skriver München-polisen på twitter.

Tidigare i veckan manifesterade dessutom omkring 20 000 människor i Wien för att visa sin avsky mot den omänskliga behandling som flyktingar fått utstå under senare tid, vilket fick ett av sitt värsta uttryck i tragedin med 71 dödsoffer i en lastbil.
Demonstranterna manade politikerna att visa barmhärtighet genom generösare asylregler. Ljus tändes och folk hade klätt sig i fredsfärgen vit och höll upp vita fanor mot himlen.

Fakta

Under söndagskvällen meddelade Europeiska rådet att ett extrainsatt krismöte om flyktingsituationen i Europa ska hållas den 14:e september i Bryssel. Luxemburgs migrationsminister Jean Asselborn sa i ett uttalande under söndagen att flyktingsituationen inom och utanför Europas gränser nått ”aldrig tidigare skådade proportioner”.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har vädjat till de europeiska länderna att visa medkänsla och utöka de lagliga vägarna för migranter.