Utrikes.

2020-07-31 12:20
Miroslawa Makuchowska är glad över att EU markerar mot Polen, även om det samtidigt finns en risk för att regeringen kan utnyttja sanktionerna till sin fördel. Bild: KPH, Kampanj mot homofobi / Czarek Sokolowski/AP/TT
Miroslawa Makuchowska är glad över att EU markerar mot Polen, även om det samtidigt finns en risk för att regeringen kan utnyttja sanktionerna till sin fördel.
Puffetikett
Dagens ETC

EU stoppar medel till hbtq-fientliga polska samhällen

Sex polska samhällen har nekats EU-medel till följd av att de kopierat regeringens homofoba retorik. Men Polens ledande hbtq-organisation är ändå något kritisk, eftersom man anser att det i slutändan bara riskerar föda ännu mer euroskepticism och regeringsstöd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tidigare i veckan fattade EU det symboliska beslutet att inte utbetala medel till sex polska samhällen, inom ramarna för ett utvecklingsprogram som sammankopplar europeiska lokalsamhällen, eftersom de tillhör de omkring hundra polska kommuner och städer som utropat så kallade "hbtq-fria zoner".

Medlen som hålls inne är relativt små – från 50 000 kronor till 250 000 kronor – men beslutet är ändå en ovanlig ekonomisk sanktion för att ett medlemsland har brutit mot principen om jämlik behandling av alla medborgare. EU-kommissionären för jämställdhet, Helena Dalli, har försvarat beslutet och sagt att alla medlemsländer måste respektera EU:s grundläggande värderingar.

Under de senaste åren har det polska högerpopulistiska regeringspartiet Lag och rättvisa gjort homofoba utspel och idén om en farlig ”hbtq-ideologi” som hotar Polens traditionella värderingar, till en av sina viktigaste politiska budskap. Många kommuner har hakat på retoriken.

Polens ledande hbtq-organisation, Kampanj mot homofobi, ser dock inte att ekonomiska sanktioner från EU är det bästa verktyget att använda.

– Det här blir en dålig nyhet för människorna som bor i de berörda samhällena. De kommer inte att få samma pengar som andra får och det kommer bara ytterligare minska deras vilja att integreras i resten av EU, säger Miroslawa Makuchowska, som arbetar vid Kampanj mot homofobi, till Dagens ETC.

Borde tas via domstol

Risken finns att den polska regeringen kan utnyttja en ökad euroskepticism, eller kan förvränga beslutet och framställa det som att EU bestraffar samhällen för deras ”avvikande värderingar” eller för att de styrs av regeringsvänliga krafter, för att utöka sitt väljarstöd. De uteblivna EU-medlen kan också komma att ersättas av regeringsmedel, som ytterligare ett sätt att dra nytta av beslutet.

Det bästa sättet för att ingripa mot Polens auktoritära, reaktionära och intoleranta utveckling utan att ta risker för att det föder än mer högerpopulistiskt stöd, vore att ta saken via domstolen, menar Miroslawa Makuchowska.

– EU-kommissionen bör väcka ett överträdelseförfarande mot Polen i EU-domstolen, eftersom utropandet av hbtq-fria zoner kränker det polska folkets grundläggande rättigheter.

Men i slutändan ser hon ändå att det är positivt att EU sänder en varningssignal till andra lokala styren som överväger att också utropa hbtq-fria zoner.

– EU försvarar sina grundläggande värderingar. Det ska vara omöjligt att å ena sidan vara medlem i unionen och ta dess pengar, och att å andra sidan spendera dessa pengar utan att följa de grundläggande värderingarna. Så jag är glad över att EU har sänt en stark signal.

Fakta

Polen styrs sedan 2015 av det auktoritära, ärkekonservativa partiet Lag och rättvisa, som har gått till angrepp mot såväl demokratiska funktioner som mänskliga rättigheter och liberala värderingar i Polen. Regeringen har stöd av reaktionära krafter i den mäktiga katolska kyrkan i Polen. EU inledde 2018 en så kallad artikel 7-process mot Polen, för att regeringen anses ha brutit mot EU:s grundläggande demokratiska värderingar.