Politik.

2015-11-11 14:53
Bosättningen Maaleh Adumim utanför Jerusalem. Bernat Armangue/AP
Bosättningen Maaleh Adumim utanför Jerusalem.

EU ska märka varor från israeliska bosättningar

EU-kommissionen har beslutat om märkning av varor som kommer från bosättningar på ockuperad mark i Israel. ”Steg i rätt riktning” kommenterar Anna Wester på Palestinagrupperna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

I framtiden ska EU:s konsumenter snabbt kunna avgöra vilka varor som kommer från områden som ockuperas av Israel. I dag beslöt nämligen EU-kommissionen om ursprungsmärkning för sådant som produceras i Israeliska bosättningar.

– Vi tycker att inte att man ska handla med företag som tjänar på ockupationen överhuvudtaget. Men är det så att EU gjort det som en markering är det bra och vi hoppas det är ett steg på vägen, kommenterar Anna Wester på Palestinagrupperna i Sverige.

Erkänner inte ockupation

Beslutet gäller färskvaror som exempelvis vindruvor, dadlar, honung, olivolja och smink. Anledningen till att varorna märks är ett EU inte erkänner Israels ockupation av Västbanken, Golanhöjderna och Östra Jerusalem.

– Ockuperade territorier är inte en del av den suveräna staten Israel vilket betyder att alla varor inte kan säljas som "tillverkade i Israel", säger en anonym källa vid EU-kommissionen till svenska Yle.

Konsekvenser för EU

Israel menar att beslutet kan skada fredsprocessen med palestinierna och kallar det en form av bojkott. Under gårdagen varnade Israels EU-ambassadör David Walzer EU-komissionen för negativa konekvenser om de sa ja till ursprungsmärkning.  

– Uppriktigt sagt är detta extremt nedslående, det är oacceptabelt och kommer inte att tas lätt på i Israel. Det kommer att få konsekvenser. Vi välkomnar EU:s bidrag till fredsporcessen men det som kommer i morgon kanske tvingar oss att omvärdera det, sa David Walzer i ett officiellt uttalande.

Sedan tidigare har Storbritannien, Belgien och Danmark infört egna märkningar av produkter som Jordandalen på Västbanken.

Anna Wester hoppas på ett totalförbud i framtiden.

– Det vi tänkt och vill ha som nästa steg är ett förbud mot varor från bosättningar.